ProRail gaat efficiënter werken in strijd tegen personeelstekort

© RTV Utrecht / Joep ten Have
UTRECHT - ProRail gaat kijken hoe het werk op de verkeersleidingsposten efficiënter kan. De Utrechtse spoorbeheerder wil zo proberen om het personeelstekort sneller weg te werken. ProRail heeft al langer een tekort aan verkeersleiders. Om die reden werd al regelmatig de dienstregeling aangepast.
Vanwege het tekort is er voor personeel niet altijd ruimte voor pauze of om verlof op te nemen, maar ook niet voor nieuwe projecten. De afgelopen maanden zijn onder meer al de opleidingsbudgetten verruimd en is de opleiding verkort. Volgens ProRail "stromen de klassen vol".
ProRail benadrukt wel dat de personeelstekorten op de posten tot na de zomer van 2023 waarschijnlijk aanhouden. Elke post gaat zelf onderzoeken hoe het werk efficiënter kan. ProRail waarschuwt verder dat het effect van de maatregelen pas over een paar maanden voelbaar wordt. "Veel uitval als gevolg van corona in combinatie met vakanties en het personeelstekort zorgt ervoor dat we met spanning naar de komende weken kijken."
Het tekort aan verkeersleiders bij ProRail speelt al langer, onder meer doordat veel medewerkers met pensioen gingen. Vanwege het tekort worden vaker treinen noodgedwongen uit de dienstregeling geschrapt.