PvdA stomverbaasd: geen extra opvang voor daklozen ondanks storm

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De Utrechtse daklozenopvang gaat niet extra open vanwege storm Eunice die vrijdag over het land raast. Dat zegt wethouder Rachel Streefland vandaag in het vragenuur van de gemeenteraad. De PvdA is stomverbaasd door dat antwoord, volgens de sociaaldemocraten is dat tegen de afspraken in.
Volgens raadslid Ilse Raaijmakers heeft de vorige wethouder Maarten van Ooijen toegezegd dat de extra nachtopvang in dit soort situaties wel opengaat. Zodra het KNMI code oranje afkondigt, treedt de zogenoemde koud-weer-regeling (KWR) in werking. Daarmee worden extra opvangplekken gecreëerd en is er voor elke dakloze in de stad een plekje om te slapen.
Wethouder Streefland zegt echter dat niet bij stormen met code oranje, maar alleen met code rood de KWR in werking treedt. Raaijmakers: “Ik ben echt met stomheid geslagen, dit is tegen eerdere afspraken met de vorige wethouder in.”
Het PvdA-raadslid had vragen gesteld, in de veronderstelling dat de KWR wel in werking trad. Maar volgens Streefland (ChristenUnie) is extra nachtopvang ook helemaal niet nodig. De daklozen kunnen in de dagopvang terecht. “De verwachting is vooralsnog, code oranje, tussen twee uur ’s middags en acht uur ’s avonds. Dan is de inloop nog gewoon open en dan is iedereen daar gewoon welkom.”