Meer stembureaus in gemeente Utrecht, 45 meer dan bij Kamerverkiezingen

© RTV Utrecht
UTRECHT - Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zijn er in de stad Utrecht maar liefst 226 stembureaus open, 45 meer dan vorig jaar bij de Tweede-Kamerverkiezing. Ook is dit jaar 96% van de stemlocaties toegankelijk voor kiezers met een lichamelijke beperking. In 2021 was dit 92%.
De extra stembureaus moeten bijdragen aan een hogere opkomst op 16 maart, zegt burgemeester Dijksma. "We doen er alles aan om de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezing verder te bevorderen. Daarom zijn er 45 nieuwe stembureaus zodat iedere kiezer er een dichtbij heeft. Bijna alle stemlocaties in de stad zijn nu toegankelijk voor kiezers met een lichamelijke beperking."

Meer spreiding

De extra stemplekken zorgen daarnaast voor nog meer spreiding, in verband met corona. Op twintig stemlocaties kun je ook al vervroegd kiezen, op 14 en 15 maart. Dat zijn er twee per wijk. Het is nog wel een uitdaging hiervoor voldoende vrijwilligers te vinden. De gemeente zoekt nog mensen die op de reservelijst willen staan én er moeten nog tafelleiders komen voor het stemmentellen een dag na de verkiezingen.

Vrijwilligers gezocht

Voor de bezetting van de stembureaus en het tellen van de stemmen zijn ruim 3000 vrijwilligers nodig. Daarvan zitten er 1800 op de stembureaus en 800 bij het stemmentellen in de Jaarbeurs. De rest gaat op de reservelijst. Voor deze reservelijst worden vooral nog voorzitters en plaatsvervangend voorzitters gezocht. Burgemeester Sharon Dijksma: "Het is fantastisch dat zoveel Utrechters willen bijdragen aan dit belangrijke moment voor de lokale democratie. Ik wens alle vrijwilligers alvast veel succes, gezondheid én plezier toe."
De stemmen worden op woensdagavond 16 maart, na het sluiten van de stembureaus, op lijstniveau geteld. Een dag later gebeurt dat in de Jaarbeurs nog een keer op kandidaatsniveau. Geïnteresseerden kunnen dit proces bijwonen. De uitslag wordt definitief na de zitting van het centraal stembureau op maandag 21 maart.
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.