Arts uit Bunnik verdacht van moordpoging op haar pasgeboren dochter en zware mishandeling zoon

© Nicole van den Hout
UTRECHT - Een arts uit Bunnik wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van een poging om haar pasgeboren dochtertje te vermoorden. En jaren geleden zou zij ook haar zoontje zwaar hebben mishandeld. De moordpoging op haar dochtertje zou anderhalf jaar geleden hebben plaatsgevonden in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, waar het veel te vroeg geboren meisje in de couveuse lag, bleek vanochtend tijdens een inleidende zitting tegen de vrouw in de Utrechtse rechtbank.
De 35-jarige Sarah V. zou haar dochtertje vanaf haar geboorte op 20 april 2020 twee maanden lang sterk verdunde moedermelk hebben toegediend, waaraan het middel loperamide was toegevoegd. Dat medicijn tegen diarree kan verstoppingen bij baby's veroorzaken.
Het middel zou zijn ontdekt toen artsen van het WKZ onderzoek deden naar de verslechterende conditie van het kind. Door een loperamidevergiftiging zou het meisje een levensbedreigende hartritmestoornis en ademhalingsproblemen hebben gekregen. Door de verdunde moedermelk raakte het meisje ondervoed en liep zij een ontwikkelingsachterstand op, stelt het OM. Volgens de verdachte had het kind een normale groeicurve.

Zaak mishandeling zoontje heropend

Vanwege de verdenkingen heeft het OM ook een oudere zaak tegen de moeder heropend. Zes jaar geleden werd zij door Veilig Thuis verdacht van mishandeling van haar zoontje, maar wegens gebrek aan bewijs werd die zaak in 2018 afgesloten. Veilig Thuis werd op de vingers getikt vanwege een zwijgcontract dat de familie had moeten ondertekenen. Het OM verdenkt de vrouw er nu alsnog van dat zij haar pasgeboren zoontje destijds zwaar mishandelde en dat dit fataal had kunnen zijn.
Het jongetje zou na zijn geboorte op 28 juni 2016 vier jaar lang opzettelijk slecht zijn verzorgd. Zijn gewicht bleef achter, hij kreeg darmproblemen en er ontstonden ernstige ontstekingen op de plaatsen waar katheters bij het kind waren ingebracht. Daardoor moest hij meerdere keren voor medische ingrepen in het ziekenhuis worden opgenomen. Door onvoldoende aandacht te geven aan de basiszorg, zoals het verschonen van verband en pleisters, zou het jongetje onnodig lang ziek zijn gebleven en medische zorg nodig hebben gehad.
Mijn cliënt had de moedermelk nog gewoon in de vriezer liggen. Dat had ze toch wel weggegooid als ze bewust iets toegevoegd had.
Advocaat Sassen

Gekolfde moedermelk

Bij de moeder thuis in de vriezer lag een groot aantal flesjes met gekolfde moedermelk, waarin een zeer hoge concentratie loperamide is aangetroffen. Ook werden er op veel plaatsen lege en halflege strips van het medicijn gevonden: in haar kolftas, haar auto en in de prullenbak. De moeder zou aan coeliakie lijden. Vanwege deze chronische darmaandoening zou zij loperamide hebben geslikt.
De loperamide zou volgens de verdediging via de gekolfde moedermelk bij het kindje terecht zijn gekomen. De advocaat zegt ook een deskundige gevonden te hebben die bevestigd dat dit inderdaad mogelijk is. En door een afwijking in het lichaam van de vrouw zou haar moedermelk mogelijk dunner en wateriger zijn geweest dan normaal, betoogde zij.
Volgens de verdediging klopt er niets van de beschuldigingen van het OM. "Mijn cliënt had de moedermelk nog gewoon in de vriezer liggen. Dat had ze toch wel weggegooid als ze bewust iets toegevoegd had. Zij vroeg zelf om onderzoek van de melk. Waarom zou zij die melk in de kijker spelen, als ze zelf die melk bewust aan het vervuilen zou zijn", vroeg advocaat Sassen aan de aanwezigen.
Voor de slechte medische zorg voor haar zoontje zou volgens Sarah V. en haar man een destijds door haar ingehuurde verpleegster verantwoordelijk zijn geweest, die het jongetje thuis kwam verzorgen als toen afwezig was.

Münchhausen by proxy

Waarom de arts haar baby's iets aan zou hebben willen doen werd vandaag niet duidelijk. Er zijn aanwijzingen dat zij mogelijk lijdt aan het syndroom van 'Münchausen by proxy', een psychische stoornis waarbij ouders hun kind verwondingen willen toebrengen. Deskundigen zeggen echter dat zij daar pas een oordeel over kunnen geven als de vrouw schuldig wordt verklaard. Dat is opmerkelijk, omdat een eventuele stoornis van invloed is op de strafeis en het uiteindelijke vonnis.
Zelf zegt de vrouw dat zij weliswaar gaten in haar herinnering heeft, maar zich niet kan voorstellen dat zij haar kinderen iets heeft aangedaan. Vanwege de eerdere gebeurtenissen rond haar zoontje in het WKZ, ervoer zij het ziekenhuis als een vijandige omgeving. De toen geldende coronamaatregelen maakten het nog lastiger. Onder druk van het het ziekenhuis zou zij tegen haar zin hebben ingestemd met het kolven van melk voor haar dochter, wat volgens haar zeer vermoeiend was.

Hoge concentratie

De tengere Sarah V. legde in de rechtszaal uit dat zij zich niet aan haar dieet houdt en haar darmaandoening onder controle houdt door loperamide te slikken op het moment dat zij diarree krijgt. Maar volgens het OM is dat geen verklaring voor de hoge concentratie van het middel dat in het bloed van haar dochter is aangetroffen. Dan zou de arts zoveel loperamide moeten hebben geslikt dat zij zelf vergiftigingsverschijnselen zou krijgen.
Als arts had zij ook moeten weten dat het toedienen van verdunde moedermelk schadelijk is voor baby's, stelllen de officieren van justitie. Ze maakten ook duidelijk dat voor een goede beoordeling van de zaak medische experts moeten worden geraadpleegd. Ook artsen die zich eerder met de kinderen bezig hebben gehouden, zullen worden gevraagd om elkaars conclusies te bestuderen.
Mede daardoor zal de zaak op zijn vroegst eind dit jaar inhoudelijk worden behandeld. Volgens de verdediging is de kans groot dat V. door de trage afhandeling van de zaak niet meer kan terugkeren in haar beroep als arts. Zij raakt volgens haar advocaat dan al certificaten kwijt en zou haar complete studie opnieuw moeten doen.
Mijn leven is onherstelbaar beschadigd, maar dat van mijn kinderen moet wel gewoon door. Als zij niet thuiskomen zullen de gevolgen ook voor hen onherstelbaar zijn.
Sarah V.

Hereniging met kinderen

De vrouw mag haar rechtszaak onder voorwaarden in vrijheid afwachten. Haar drie kinderen mag ze alleen onder toezicht van mensen van Samen Veilig zien, of in het bijzijn van familieleden. In een emotionele verklaring vroeg zij de rechtbank om die strikte voorwaarden op te heffen en haar weer bij haar gezin te laten wonen.
"Mijn leven is onherstelbaar beschadigd, maar dat van mijn kinderen moet wel gewoon door. Als zij niet thuiskomen zullen de gevolgen ook voor hen onherstelbaar zijn", betoogde zij huilend. Het OM verzet zich niet tegen een soepeler omgangsregeling met de kinderen, zolang er voldoende toezicht is. Maar volgens de officieren van justitie zijn er teveel ernstige bezwaren om de kinderen weer bij hun moeder te laten wonen. De rechtbank wil er goed over nadenken en maakt volgende week donderdag een besluit bekend.