We gaan van het slot: samenleving per 25 februari grotendeels open

© ANP
UTRECHT - Nederland gaat weer grotendeels open. De versoepelingen van de coronaregels, die het kabinet al van plan was door te voeren, kunnen rekenen op groen licht van het Outbreak Management Team.
De NOS meldt op basis van Haagse bronnen dat er een einde komt aan de mondkapjesplicht, het afstand houden en het thuiswerkadvies. Ook de regels voor de horeca en cultuursector worden versoepeld. Kroegen mogen per 18 februari tot 01.00 uur open blijven, een week later zijn de gewone sluitingstijden weer van kracht.
Vanaf 25 februari geldt voor festivals en evenementen 1-G. Dat wil zeggen dat ze alleen toegankelijk zijn met een negatieve test. Alleen een aantal basisadviezen, zoals geen handen schudden, hygiëne, ventileren en testen bij klachten, blijven gehandhaafd.
Wie corona heeft hoeft straks niet meer zeven, maar vijf dagen thuis te blijven, "mits deze persoon minimaal 24 uur klachtenvrij is". Het bekritiseerde coronatoegangsbewijs verdwijnt voorlopig. Het zou alleen nog worden ingezet in situaties waarin het een toegevoegde waarde heeft. Ook kan het zijn dat de pas nodig is bij internationale reizen omdat andere landen dat als voorwaarde stellen.
Morgenavond is er een persconferentie over de versoepelingen.