Pensioendemonstranten in Utrecht: 'Houd rekening met ons'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Pensioenleeftijd, indexatie, ontkoppeling van de AOW en inflatiecorrectie. Wie met pensioen is of bijna gaat is inmiddels wel bekend met die termen. Rond de pensioenen is het al enkele jaren onrustig. Gepensioneerden zien hun koopkracht dalen en daardoor neemt hun onzekerheid toe. "Houd rekening met ons", is de boodschap van honderden ouderen die vandaag hun stem hebben laten horen in park Transwijk.
Houd rekening met ons, zeggen ook twee vrouwen uit Nieuwegein. Ze zijn beiden 65 plus en willen niet met naam genoemd worden in dit artikel: "Vergeet niet dat in onze generatie al veel mensen met 13 of 14 jaar zijn gaan werken. En veel vrouwen hebben nauwelijks pensioen op kunnen bouwen omdat zij niet werkten, je had een man en dat was het dan."
[Kader:Het pensioenprotest richt zich op twee verschillende aspecten van het pensioen. De AOW, die losgekoppeld wordt van het stijgende minimum loon. De AOW wordt betaald door alle werkenden. En door de vergrijzing, moeten die steeds meer gaan betalen. Daarom stijgt de AOW niet mee met het minimum loon, om het betaalbaar te houden voor de werkenden, aldus het kabinet. En het pensioenprotest richt zich ook op de aanvullende pensioenen, die door pensioenfondsen worden uitgekeerd. Die pensioenen zijn al lange tijd niet geïndexeerd, verhoogd dus. De laatste keer dat grootste pensioenfonds ABP de pensioenen indexeerde voor de gestegen prijzen, was in 2010. Sindsdien zijn de pensioenen niet meer verhoogd, ondanks de inflatie van opgeteld 20 procent over die elf jaar.]
De demonstranten voelen dat er aan hun inkomen wordt gemorreld. Organisator Erik Daae: "Wij willen dat onze pensioenen worden geïndexeerd en dat de inflatie wordt gecompenseerd." Daae zegt dat hij de huidige pensioenwet te streng vindt en hij is het er niet mee eens hoe pensioenfondsen met het geld omgaan: "Het is heel gek dat het met de fondsen goed gaat, die maken winst, maar er komt niets van bij ons en worden de fondsen stinkend rijk!"
Daar stopt zijn kritiek niet. Volgens hem moet het pensioen een armoedeval voorkomen, dat hele idee is weg zegt Daae: "In mijn geval is mijn aanvullend pensioen met een kwart gedaald. Dan is er gewoon een dalende levensstandaard. En dan is de inflatie nu ook zo hoog."
Organisator Erik Daae
Organisator Erik Daae © RTV Utrecht
Joyce en Piet Heuseveld staan ook in park Transwijk: "Wij zijn nog niet met pensioen maar vinden dit wel een algemeen sociaal probleem. Ze zitten constant aan de pensioenen de morrelen. Eerst was het de leeftijd, nu het bedrag... Wat is het morgen denk ik dan?"
Joyce en Piet Heuseveld
Joyce en Piet Heuseveld © RTV Utrecht
Daae is ook van mening dat het een sociaal probleem is. Hij ziet veel ouderen die van de AOW moeten rondkomen, dat bedrag is ongeveer duizend euro. Sommigen hebben nog een klein aanvullend pensioen. Erik Daae: "Zo wordt het steeds meer een maatschappij met winnaars en verliezers. Ik zie gewoon hoe de middenklasse aan het uitdunnen is. Dat is triest."
"Respectloos, zo voelt het", benadrukken de twee vrouwen uit Nieuwegein. "Soms zeggen ze wel dat ouderen rijk zijn, maar dat is niet zo. Mensen van onze leeftijd die een eigen huis hebben kunnen dat missschien verkopen en daarvan leven. Maar waar moet je met deze huizentoestand heen? We moeten hier goed op blijven letten met elkaar. Daarom staan we hier."
De ouderen in het park krijgen steun van verschillende lobbygroepen en vanuit de politiek. 50+ en de SP beloven naast de pensioengerechtigende te blijven staan.
Lilian Marijnissen (SP) "Kabinet Rutte 4 heeft een hekel aan ouderen"
Lilian Marijnissen (SP) "Kabinet Rutte 4 heeft een hekel aan ouderen" © RTV Utrecht