Controleren fietsers door boa's kan werkdruk politie helpen verlagen

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het takenpakket van boa's zou uitgebreid kunnen worden. Die conclusie wordt getrokken na een proef in Utrecht, waarbij boa's verkeerscontroles uitvoerden om politie in taken te verlichten gezien de hoge werkdruk bij agenten.
De boa's zouden die werkdruk volgens het rapport kunnen verlichten door te controleren op fietsverlichting, het negeren van rood licht en het vasthouden van een mobiele telefoon bij fietsers.
Tijdens de pilot tussen februari en half augustus 2021 deelden de boa's 4400 boetes uit. De politie kwam in dezelfde tijd tot 1004 boetes. De boa's deelden in de pilotperiode voor deze overtredingen meer bekeuringen uit dan de 3956 boetes van politieagenten in het hele jaar 2020.
"Alleen al deze cijfers laten zien dat inzet van boa's bijdraagt aan meer effectieve verkeershandhaving", zo staat in het onderzoeksrapport. De pilot werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid, en moet volgens de evaluatie verder getest worden in andere gemeenten.