Utrechtse vrouw die echtgenoot op keukenvloer liet doodgaan hoeft niet naar de gevangenis

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Een 73-jarige Utrechtse die haar man aan zijn lot overliet toen hij bewusteloos neerviel en uiteindelijk overleed, hoeft niet terug naar de gevangenis. De rechtbank in Utrecht veroordeelde haar vandaag tot 186 dagen gevangenisstraf, waarvan 180 dagen voorwaardelijk. Omdat zij anderhalf jaar geleden zes dagen in voorarrest heeft gezeten, blijft zij op vrije voeten.
De vrouw belde anderhalf jaar geleden 112, omdat haar man op de keukenvloer was gevallen en zij niet wist wat ze moest doen. Toen agenten het verstijfde lichaam zagen, vertelde zij dat hij daar al twee dagen lag. De rechtbank vindt bewezen dat zij heeft nagelaten om tijdig medische hulp in te schakelen voor haar echtgenoot.

Hulpeloos

Naar het oordeel van de rechtbank verkeerde de man, toen hij op de keukenvloer was gevallen, in een hulpeloze toestand en heeft zijn vrouw hem met opzet hem in die toestand laten liggen. Omdat zij geen hulp inschakelde is hij uiteindelijk op de keukenvloer overleden. Volgens de rechtbank zijn huwelijkspartners "door hun gelofte verplicht voor elkaar te zorgen, juist in tijden van nood. Die belofte is zij niet nagekomen."
De rechtbank houdt er rekening mee dat de vrouw volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar is. Verder is de redelijke termijn waarbinnen de zaak afgehandeld had moeten worden ruim overschreden. "Zij zal moeten leven met de gedachte dat haar echtgenoot er niet meer is, omdat zij heeft nagelaten om medische hulp in te schakelen", concludeert de rechtbank.

Maatschappelijk afglijden

De officier van justitie eiste vorige maand een jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen de vrouw. Maar dat heeft volgens de rechtbank te veel onwenselijke gevolgen. Het echtpaar leidde al jaren een sociaal geïsoleerd leven. De vrouw heeft geen vrienden of kennissen en ook het contact met haar kinderen en andere familieleden is al jaren verbroken. Door een langere onvoorwaardelijke gevangenisstraf zou zij haar woning kwijtraken en is de kans heel groot dat zij na de straf maatschappelijk zal afglijden, stelt de rechtbank.
Als het Openbaar Ministerie of de verdachte het niet eens zijn met het vonnis, hebben zij twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.