OM: gps-tracker deed verdachten van overval op pakketbezorger Leidsche Rijn de das om

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
UTRECHT - Volgens het Openbaar Ministerie is er ruim voldoende bewijs dat twee 25-jarige mannen uit Utrecht vorig jaar een pakketbezorger in Leidsche Rijn onder dreiging van een vuurwapen beroofden van zijn bestelbus en een lading mobiele telefoons. Een GPS-tracker in één van de pakketjes deed de overvallers de das om. Maar desondanks vertelde de ene verdachte vandaag in de rechtbank slechts de halve waarheid en ontkende de ander elke betrokkenheid bij de gewelddadige diefstal.
De officier somde de bewijzen op en noemde de verklaringen van de verdachten volkomen ongeloofwaardig. Als het aan haar ligt, krijgt de ene verdachte een jaar gevangenisstraf en de andere een jaar en negen maanden. Ook zouden ze de getraumatiseerde bezorger een forse schadevergoeding moeten betalen.

Nekklem en vuurwapen

Op 16 februari vorig jaar ging de bezorger al vroeg op pad om op adressen in en rond Utrecht postpakketten te bezorgen. Hij had zo'n 40 mobiele telefoons bij zich en hij had niet in de gaten dat hij vanaf het sorteercentrum was gevolgd door een grijze Opel Corsa. Toen hij om 07.10 uur bij het eerste afleveradres in de Bakemastraat in Leidsche Rijn de achterklep van zijn bestelbus opende, legde iemand van achteren een nekklem bij hem aan en werd er een pistool tussen zijn ribben gedrukt.
"Nu, op je knieen", zou de overvaller hebben geroepen. Terwijl de klep werd dichtgeduwd, zag de bezorger een tweede man naar de bestuurdersplaats lopen. Hij kroop vervolgens achter het stuur en reed met de bus weg. De man met het wapen reed er in de Opel achteraan. Getuigen zagen nog hoe hij in de haast tegen een andere auto aanreed.

GPS-tracker en dna

De overvallers wisten niet dat het bezorgbedrijf voor de veiligheid een gps-tracker in een van telefoonpakketjes had gestopt. De politie kwam de verdachten daardoor kort na de overval al snel op het spoor. Verdachte A.Y. had een kamer in een begeleidwonenproject van stichting Exodus in de Reestraat. Medeverdachte B. ten W. was daar ook die ochtend. Op bewakingsbeelden is te zien dat zij samen een aantal zakken naar het pand dragen.
In een kast van Y. werden de meeste telefoons teruggevonden. De rest lag nog in de Opel Corsa, die door zijn vriendin was gehuurd. In een doos naast de wasmachine lag een doorgeladen vuurwapen met drie patronen. Op het pistool en de telefoondoosjes werd van beide mannen dna aangetroffen. Het dna van Y. zat ook op de jas van de bezorger. De twee voldoen ook aan de beschrijving die de pakketbezorger van de overvallers gaf.

Sporten

In de rechtbank beweerde Y. dat hij op het moment van de overval met een vriend had gesport en daarna in de Reestraat bij iemand op bezoek was geweest. Een naam wilde hij niet noemen, maar een persoon had hem daar de mobieltjes aangeboden om door te verkopen. Dat deed hij wel vaker als er een voordelige restpartij op de markt kwam, beweerde hij.
Hij moest nog over het aanbod nadenken en zou enkel hebben genoteerd om wat voor toestellen het ging. Van een vuurwapen zei hij niets te weten. Hoe zijn dna erop was gekomen kon hij ook niet goed verklaren. Die middag werden de twee mannen door de politie opgepakt.

Diefstal zonder geweld

Verdachte A.Y. bekende de diefstal, maar hij beweerde dat hij geen geweld en geen wapen had gebruikt. De pakketbezorger zou van hem zijn geschrokken toen hij diens schouder aantikte en de achterklep dichtduwde. Daardoor had hij de gelegenheid om snel in de bus met draaiende motor te stappen en weg te rijden. Zijn medeverdachte Ten W. hield hij overduidelijk uit de wind.
De overval was volgens Y. het idee geweest van een derde persoon, van wie hij de naam niet wilde noemen. Die persoon zou ook voorverkenningen bij het sorteerbedrijf hebben gedaan.

Oude bekende van justitie

In de rechtbank bleek vandaag dat Y. een oude bekende is van de officier van justitie. Hij maakt deel uit van een groep criminele jongeren die nauwlettend door politie en justitie in de gaten wordt gehouden. De officier vervolgde hem een paar jaar geleden voor een andere gewelddadige diefstal. Hij werd toen veroordeeld tot een forse gevangenisstraf van 3 jaar en 9 maanden. Omdat hij zich goed gedroeg, kwam hij na tweederde van zijn straf voorwaardelijk vrij.
Maar tot grote teleurstelling van de officier ging hij opnieuw in de fout door de overval op de pakketbezorger. Als het aan het OM ligt moet Y. daarom de 450 dagen cel die hij nog tegoed had, nu alsnog uitzitten bovenop de nieuwe strafeis.
Tegen medeverdachte Ten W. eist het OM anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De officier wil verder dat hij onder toezicht van de reclassering komt. Beide mannen mogen ook geen contact hebben met het slachtoffer en zij zouden de pakketbezorger ruim 8.000 euro schadevergoeding moeten betalen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.