Run op openingsactie Utrechtse nachthoreca: 'Alle kaarten zijn weg, het leeft heel erg'

© EKKO
UTRECHT - De openingsactie 'De Nacht Staat Op' van de nachthoreca kan zaterdag op veel animo rekenen in Utrecht. De Helling, Ekko en dB's zijn al uitverkocht. "Alle kaarten zijn al weg. Dat is heel snel, maar ik had het wel verwacht, want het leeft heel erg", zegt Shaked Franke, Nachtcoördinator in Utrecht.
Het landelijke protest werd vorige week al aangekondigd door brancheorganisatie Nachtbelang en het OAC. De clubs zeggen het zat te zijn dat bij de coronaversoepelingen niet aan het nachtleven wordt gedacht. Volgens de nu geldende regels moet de horeca om 22.00 uur sluiten en is een zitplaats verplicht.
"De meeste Utrechtse ondernemers steunen de protestactie", zegt Shaked Franke, die als Nachtcoördinator in Utrecht overlegt met de sector. "Maar niet iedereen is in de positie om zaterdag open te gaan. Sommige ondernemers moeten echt rekening houden met buren, zitten in een subsidie- of vergunningstraject of vinden het gewoon te spannend om de relatie met de gemeente toch een beetje onder druk te zetten. Ook daar is begrip voor onderling."
De protestactie is volgens Franke hard nodig. "Er wordt heel veel over ons gesproken, maar vrij weinig met ons. En dat voor een sector die al 99 weken dicht is. Dat eist niet alleen economisch zijn tol, maar ook sociaal op de doelgroep."

Meewerken bij ontruiming

Als er komende zaterdag wordt gehandhaafd in Utrecht zal er niet worden tegenstribbeld, verwacht Franke. "De ondernemers die ik heb gesproken zullen dat in ieder geval niet doen en het publiek wordt ook gevraagd om mee te werken als er ontruimd wordt en er rekening mee te houden dat dit kan gebeuren. Tegen hen is gezegd: wees je ervan bewust dat het misschien maar 30 minuten duurt, maar dan hebben we ons punt in ieder geval gemaakt. Ik denk dat het door een goede voorbereiding een hele soepele avond kan worden."
De actie is een Amsterdams initiatief. Daar zijn ook alle kaartjes voor zaterdag inmiddels uitverkocht. Er waren 15.000 tickets beschikbaar. Ook poppodia in andere steden in het land sluiten zich aan. Zo hebben Fluor in Amersfoort, 013 in Tilburg, Patronaat in Haarlem en Annabel in Rotterdam aangegeven dat ze zaterdag opengaan.

Gesprek minister

De nachthoreca zet de landelijke actie door ondanks een gesprek maandag met minister Micky Adriaansens van Economische Zaken. Volgens een woordvoerder heeft de bewindsvrouw bij het overleg vooral goed geluisterd naar de ondernemers en gehoord waar ze tegenaan lopen. "Ze hebben ideeën aangedragen hoe zij een verantwoordelijke opening voor zich zien. Het is vooral gegaan over zaken als ventilatie, capaciteit, deurbeleid."
Daarnaast is er gesproken over coronatoegangsbewijzen in algemene zin. Het 1G-beleid, waarbij mensen, ongeacht hun vaccinatiestatus, moeten testen voor toegang, is niet specifiek als oplossing besproken, zegt het departement.