Minister Wiersma op bezoek bij Ouders en Onderwijs in Utrecht: 'Het zijn ingewikkelde situaties'

Minister Wiersma neemt de telefoon op bij Ouders en Onderwijs in Utrecht
Minister Wiersma neemt de telefoon op bij Ouders en Onderwijs in Utrecht © RTV Utrecht
UTRECHT - Minister Dennis Wiersma neemt vanmiddag de telefoon op bij de organisatie Ouders en Onderwijs in Utrecht om ouders advies te geven. De organisatie helpt ouders met de meest uiteenlopende vragen. Het kan gaan over extra begeleiding voor kinderen, examens, de coronamaatregelen en alles wat met onderwijs te maken heeft. Met dit werkbezoek wil Wiersma een beeld krijgen van wat er leeft bij ouders.
Minister Wiersma op bezoek bij Ouders en Onderwijs in Utrecht: 'Het zijn ingewikkelde situaties'
"Het was eigenlijk best spannend", zegt Wiersma na afloop. "Het zijn ingewikkelde vragen, vooral ingewikkelde situaties. Het gaat om mensen die al heel lang met iets worstelen, en dit nummer bellen om advies te vragen. Het is soms als ouder best een zoektocht om erachter te komen waar je terecht kan dus het is heel fijn dat er een plek voor jou is."
Wiersma vond het interessant om mee te kijken en vooral luisteren bij Ouders en Onderwijs. "In het algemeen kan het onderwijs hier van leren dat het goed is om de betrokkenheid van ouders goed te organiseren. Bijvoorbeeld op school maar ook zoals hier met een hulplijn buiten de school."

Lerarentekort

De kersverse minister staat voor heel wat uitdagingen: de hoge werkdruk in het onderwijs, het lerarentekort en de vraagstukken die het coronavirus met zich mee brengt. De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) meldt vandaag dat een kwart van de leerkrachten thuis zit door corona. Bijkomend probleem is dat er amper vervanging te vinden is. Dat lukt volgens de schoolleiders in slechts tien procent van de gevallen.
"We hebben iets gedaan met de quarantaineregels, ik heb vorige week actie ondernomen op het punt van ventilatie om te zorgen dat de klas schone lucht heeft maar we zullen het de komende tijd meer zien, niet alleen in het onderwijs, dat de besmettingen grote gevolgen hebben", zegt de minister. Hij gaat ook kijken of zelftests en mondkapjes breder ingezet kunnen worden op scholen om het aantal besmettingen af te remmen.