Kapster die geluidsoverlast in Zeist wilde stoppen door man te wurgen met ketting moet cel in

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
ZEIST/VLEUTEN - Een 41-jarige vrouw die in Zeist een man met een metalen ketting probeerde te wurgen wegens geluidsoverlast is schuldig bevonden aan een poging doodslag. De rechtbank veroordeelde haar vandaag tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk.
De vrouw, eigenares van een kapperszaak, ging op 20 juni 2020 door het lint in het centrum van Zeist. Ze probeerde te slapen maar had last van het slachtoffer die volgens haar harde muziek draaide in zijn auto. De man wachtte op een bestelling die hij moest bezorgen voor zijn eethuis, zo werd eerder duidelijk op een zitting.

Confrontatie

De vrouw besloot de confrontatie te zoeken en nam een metalen ketting mee naar buiten. Het slachtoffer heeft verklaard dat ze de ketting met kracht om zijn nek wond en eraan begon te trekken. Dit is ook op camerabeelden te zien. De man kreeg geen lucht meer en probeerde terug te vechten. De ketting werd opnieuw strak aangetrokken toen hij en de vrouw ten val kwamen. Pas toen de broer van het slachtoffer tussenbeide kwam, leek de situatie te kalmeren.
De vrouw heeft zich schuldig gemaakt aan poging doodslag, vindt de rechtbank. "Door het met kracht aantrekken van de ketting en de hulpsignalen van de man te negeren heeft zij moeten weten dat dit zou kunnen betekenen dat de man zou kunnen overlijden. Het is algemeen bekend dat in de hals vitale organen en slagaders lopen en dat een forse verwurging kan lijden tot de dood. De vrouw was bovendien ook niet van plan om de man los te laten. Dat gebeurde pas toen de broer van het slachtoffer tussenbeide kwam."
De man heeft doodsangsten uitgestaan en kampt nog steeds met (psychische) klachten waarvoor hij onder behandeling is. Voor hem en zijn broer was het een bijzonder angstaanjagende situatie, stelde de rechtbank. "Bovendien zorgen dit soort feiten ook voor gevoelens van onrust en onveiligheid in de samenleving."

Vrouw heeft hulp gezocht

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank wel rekening gehouden met het feit dat de vrouw vrijwillig hulp heeft gezocht voor emotie- en agressieregulatie. Ook stelt ze zich gemotiveerd en meewerkend op richting de reclassering. Toch stelt de de rechtbank ook dat een gevangenisstraf op z'n plaats is. Als stok achter de deur is een deel van de straf voorwaardelijk. "Ze moet zich dan laten behandelen en niet opnieuw de fout ingaan. Doet ze dit wel dan kan het voorwaardelijke deel alsnog ten uitvoer worden gelegd", aldus de rechtbank.