Vrijwilligers maken de stad: Steffie helpt Abdel aan een leuke sportvereniging

© RTV Utrecht
UTRECHT - "Gefeliciteerd nog", roept Steffie Nouwen bij wijze van groet als haar maatje Abdel Alkasi aankomt bij hun afgesproken plek op Utrecht Centraal. De twee hadden elkaar alweer even niet gezien en Abdel is 18 geworden in de tussentijd. "We waren allebei een beetje druk."
Steffie is Abdels buddy, specifiek op het gebied van sport via het maatjesproject 'JongGras Sportbuddy's'. Ze zit in het vierde jaar van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening aan de Hogeschool Utrecht. "Sport is mijn hobby. Ik heb heel lang gekorfbald, doe aan paardrijden en werk als fitnessinstructeur. Dus toen dit vrijwilligersproject voorbij kwam op onze stagemarkt, dacht ik gelijk: dit moet ik doen."
Wat is een sportclub, vereniging of instelling zonder vrijwilligers? Zij zijn het kloppend hart van iedere club en maken met hun onvermoeibare inzet ook de stad een mooiere plek. Deze serie is dan ook een ode aan de Utrechtse vrijwilliger. Ben jij of ken jij iemand die op deze plek niet mag ontbreken? Mail ons dan: onlinestad@rtvutrecht.nl
Ook Abdel, afkomstig uit Syrië, is een fanatiek sporter. "Voetbal, zwemmen, paardrijden… ik vind het allemaal leuk. In Syrië is dat gratis", lacht hij. Nu hij in Utrecht woont, wil hij graag weer paardrijden. In de 21-jarige Steffie heeft hij daarin zijn ideale buddy gevonden. "We zijn al een keer samen naar de manege geweest en hebben op het paard van mijn nichtje gereden."
Maar paardrijden mag in Syrië dan gratis zijn, in Nederland is het een van de meest dure hobbysporten om uit te oefenen. "We hebben daarom besloten om ook bij andere verenigingen te gaan kijken. De statushouders uit dit project hebben een U-pas, maar er zijn maar weinig maneges die daaraan meewerken. Alleen manege De Gagel (in Maarssen, red.), maar die zit al vol", zegt Steffie.
[Kader:JongGras koppelt Nederlandse studenten aan nieuwkomers in dezelfde leeftijdsgroep. Samen gaan zij op zoek naar een geschikte sport in de stad. Het is niet het enige maatjesproject van organisatie Academie van de Stad. Zo worden er ook 'Hospiteerbuddy's' ingezet, waarbij studenten statushouders helpen met het zoeken van een woning. "Dat is nog wel een uitdaging in deze tijd", erkent Emy Kenter van Academie van de Stad. De organisatie heeft zich tot doel gesteld om jaarlijks veertig statushouders naar een sportclub te begeleiden. De maatjes kunnen hen daarbij helpen, bijvoorbeeld door hen voor te stellen bij gezellige sportverenigingen en een beetje helpen met administratieve vraagstukken. "En het moet gewoon gezellig zijn", vindt Kenter. "Veel statushouders krijgen in hun leven al zoveel te maken met professionele organisaties. Hun maatje is er ook gewoon voor de vriendschappelijke band."]
De twee zijn aan het kijken waar en wanneer hun volgende sportles gaat plaatsvinden. Corona heeft de afgelopen tijd roet in het eten gegooid. "Gelukkig kunnen we eindelijk weer wat doen", zegt Abdel. En in de tussentijd kunnen de twee zich vermaken met een andere gezamenlijke hobby: TikTok-filmpjes maken.