Bekendmaking alle partijen/kieslijsten

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - In de stad Utrecht doen er definitief twintig partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Bij het centraal stembureau hadden zich eenentwintig partijen gemeld, maar één ingediende lijst werd ongeldig verklaard. De twaalf zittende partijen doen allen mee aan de verkiezingen. Daarnaast zijn er acht partijen die nu niet in de raad zitten.
Vandaag heeft het centraal stembureau in Utrecht de kandidatenlijsten vastgesteld. Die commissie wordt voorgezeten door burgemeester Sharon Dijksma.
Tijdens de zitting van het centraal stembureau waren er geen verrassingen. Al langer was bekend welke nieuwkomers zich hadden ingeschreven. Dat zijn onder andere Volt, Bij1, Forum voor Democratie, PiratenPartij en het Belang van Nederland. Verder zijn er een aantal lokale partijen die meedoen, zoals EenUtrecht en de Socialisten Utrecht, een afsplitsing van de SP.
Dan is er één blanco lijst, die is van Marcello van de Wal. Hij is ook de enige kandidaat op zijn lijst. Marcello is een markante Utrechter. Hij is onder andere straatmuzikant. Vier jaar geleden deed hij ook al mee. Toen haalde hij 108 stemmen en kwam dus niet in de raad.

Kandidaten op de lijst

In totaal zijn er 450 personen die zich in Utrecht kandidaat hebben gesteld. Een groot deel daarvan is lijstvulling. Zo heeft Student & Starter vijftig kandidaten op de lijst staan. De partij heeft nu twee zetels en de kans dat dat er tien of meer worden lijkt klein. Ook D66 heeft 50 kandidaten op de lijst staan.
Erwin Lensink had zich ook aangemeld voor de verkiezingen. Lensink is beter bekend als de waxinelichtgooier. Hij is veroordeeld voor het gooien van een voorwerp naar de Gouden Koets, met daarin Koningin Beatrix. Lensink woont niet in Utrecht, en heeft ook niets met de politiek in de stad. Desgevraagd liet hij eerder deze week aan RTV Utrecht weten dat hij meer openbare toiletten wil in de stad. Om mee te mogen doen aan de verkiezingen moeten dertig inwoners van de stad een zogenoemde ondersteuningsverklaring ondertekenen en inleveren op het stadskantoor. Bij de lijst van Lensink is geen enkele ondersteuningsverklaring ingeleverd, en dus werd zijn inschrijving door het centraal stembureau geweigerd.
Meer informatie over de partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen vind je op de website van de gemeente.