Doek valt voor oude flats Thomas à Kempisplantsoen in Utrecht

UTRECHT - Een serie oude flats aan het Thomas à Kempisplantsoen in Utrecht gaat tegen de vlakte. Al jaren wordt over de woningen gepraat; ze zijn versleten en verouderd. Gisteravond besloot de gemeenteraad dat de wijk tegen de vlakte mag. In de plaats daarvan komt een nieuwe wijk met vooral sociale woningen.
Het plan omvat de sloop van 178 verouderde sociale huurwoningen. Daarvoor in de plaats komen ongeveer 350 sociale huurwoningen en woningen in de categorie middenhuur. Wat vooral opvalt aan het plan is dat de drukke Thomas à Kempisweg verdwijnt. Het is één van de wegen naar het kruispunt dat bekend staat als de Majellaknoop of de Koffieknoop. De vierbaansweg maakt plaats voor een parkje. Het verkeer wordt in de toekomst om de wijk heen geleid. Verder wordt er betaald parkeren in het gebied ingevoerd en wordt er ingezet op "langzame deelmobiliteit" zoals fietsen, e-bikes en scooters.

Woontoren

Het plan kan op een brede steun rekenen in de raad. Maar er is ook kritiek: die spitst zich toe op de bouw van een woontoren met negen verdiepingen. Dat is drie etages hoger dan de rest van het project.
Volgens de PvdA is dit een slecht onderdeel van het plan: "Negen hoog past niet bij de bestaande wijk en verdichting kan op die wijze sterke overlast betekenen voor de bestaande bewoners." Raadslid Bülent Isik van de PvdA stelt voor om elders in het gebied twintig woningen toe te voegen en de twaalf woningen van de bovenste drie lagen te schrappen. Ook GroenLinks heeft moeite met de woontoren en heeft een eigen alternatief. Diverse partijen zoals de SP en de VVD geven aan die alternatieven te gaan steunen.
De plannen voor de nieuwe wijk.
De plannen voor de nieuwe wijk. © Fris Alternatief
Wethouder Klaas Verschuure (D66) is niet blij met de alternatieven. De plekken waar zowel de PvdA als GroenLinks ter compensatie willen bouwen, zijn in het plan leeg gebleven vanwege een afspraak met de koffiefabriek van Douwe Egberts. Die fabriek zorgt voor geluids- en geuroverlast. Door die plekken leeg te houden wordt de overlast beperkt. Om daar toch te bouwen, moet de wethouder opnieuw in discussie met de koffiebrander.