Topdrukte bij Utrechts Hudsonlab vanwege hoge aantal coronabesmettingen, capaciteit verder uitgebreid

UTRECHT - Het aantal coronabesmettingen tikt regelmatig nieuwe records aan: afgelopen weekend werd zelfs een recordaantal van ruim 112.000 mensen positief getest op het coronavirus. Meer besmettingen leiden ook tot grotere drukte bij de verschillende testlaboratoria in Nederland en dat merken ze ook bij het Hudsonlab van Unilabs in Utrecht.
Het laboratorium aan de Hudsondreef analyseerde gisteren zo'n 17.000 coronatests, maar de verwachting volgens Unilabs Nederland is dat dit aantal komende dagen stijgt naar 30.000 . En daarom wordt de capaciteit nóg verder uitgebreid. "Vorig jaar konden we 20.000 coronatests verwerken, in die periode hebben we dat aantal maar enkele keren gehaald. Daarna was er een forse dip, maar nu zitten we juist in een enorm stijgende lijn", vertelde Wim Knol van Unilabs op Radio M Utrecht.
We zijn met stoom en kokend water aan de slag gegaan en hebben er nu een groot magazijn van gemaakt
En daarom heeft Unilabs een ruimte in gebruik genomen dat voorheen een autogarage was. "We zijn met stoom en kokend water aan de slag gegaan en hebben er nu een groot magazijn van gemaakt." In de ruimte komen allerlei stellingkasten en apparaten die de grote aantallen coronatests in het lab kunnen wegwerken.
Knol: "We noemen dat lijnen en een van die kenmerken is dat er steeds minder handmatige handelingen worden uitgevoerd. Er wordt dus gerobotiseerd: er zijn pipetteerrobots, die doen het werk dat voorheen met de hand gebeurde. De machine verdeelt het materiaal dan over de apparatuur."
Ondanks de automatisering zijn er ook nog medewerkers aan het werk. Die draaien in ploegen van drie en werken door tot 's avonds 22.00 uur. "Dat wordt de komende periode tot 's nachts 03.00 uur, dus dan wordt hier bijna continu gewerkt", aldus Knol.
Analyseerproces
Een van de medewerkers is laborante Sanne en zij legt uit wat er precies in het laboratorium aan de Hudsondreef gebeurt. "De buisjes komen hier rechtstreeks vanuit de teststraat binnen en die worden eerst uitgesorteerd en dan naar ons toegebracht. Uit de buisjes halen we een klein volume en daaruit extraheren (het scheiden van een stof uit een mengsel, red.) we met pipeteerrobots het virus om er daarna een PCR op te kunnen doen." Het gehele proces duurt ongeveer vijf à zes uur. Sanne: "Maar daarvoor moet het ook nog gebracht worden door de koerier. Dus de maximale doorlooptijd is twaalf uur."
Sanne merkt ook dat het momenteel heel druk is. "Als we de uitslagen zien, dan zien we toch echt een groot aantal positieve testen. Meer dan de helft van de samples is dan positief: dus wat je dan ziet is een grote rode gloed op je scherm met positieve samples."
Als het aantal coronabesmettingen straks weer afneemt, moet het laboratorium straks zijn functie behouden, vindt Knol. "We hebben deze locatie speciaal gebouwd om de capaciteit omhoog te brengen. We bouwen nu door naar een nog hoger niveau. Als de pandemie afzwakt, is het de bedoeling dat we dit soort labs in de benen houden en een andere functie geven, zodat je bij een nieuwe uitbraak weer heel snel kunt testen. Dus je moet zorgen dat je niet weer verrast wordt en altijd voldoende capaciteit in eigen land hebt", aldus Knol.