Utrecht zoekt nog reserveleden voor stembureaus

© RTV Utrecht
UTRECHT - De meeste gemeentes denken genoeg stembureauleden te hebben voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart, zo blijkt uit een rondgang van het ANP.
Sommige gemeenten zijn nog wel op zoek naar leden voor op de reservelijsten, zodat er genoeg vervangers zijn bij eventuele uitval van stembureauleden door bijvoorbeeld coronabesmettingen. Vorige week liet het ministerie van Binnenlandse Zaken nog weten dat gemeenten zorgen hebben geuit over zulke uitval kort voor de verkiezing.
In Utrecht en Amsterdam wordt nog campagne gevoerd om extra stembureauleden, voorzitters en tellers te werven. "Het stemmen en tellen op meerdere dagen is een hele operatie waar veel mensen voor nodig zijn", aldus een woordvoerder van de gemeente Utrecht. "Vooralsnog maken we ons geen zorgen of we genoeg mensen vinden."
Het reservebestand in Amsterdam is tot nu toe voldoende, aldus een woordvoerder. "Maar we gaan wel campagne voeren om het wat meer aan te trekken, om nog wat extra achtervang te hebben."
Vorig jaar konden gemeenten tijdens de Tweede Kamerverkiezingen nog aanspraak maken op een zogenoemde 'reservepool' die door het ministerie werd ingericht. Omdat daar weinig gebruik van werd gemaakt, is die pool er dit jaar niet.
Mochten gemeenten toch in de knel komen, dan kunnen zij een verzoek indienen voor ondersteuning bij de werving, aldus het ministerie. Hoeveel gemeenten zo'n verzoek hebben ingediend, kon het ministerie niet zeggen.
De verkiezingen zijn op woensdag 16 maart. Op een beperkt aantal stembureaus kan ook maandag en dinsdag al gestemd worden.