Zakkenrollers Utrechtse binnenstad terug van weggeweest: 'Ze werken meestal in teams'

© ANP
UTRECHT - Na een wekenlange lockdown zijn winkels, cafés en restaurants alweer een tijdje open. Gezellig natuurlijk, maar ook de zakkenrollers en tasjesdieven zijn terug van weggeweest. Daarvoor waarschuwen wijkagenten in de Utrechtse binnenstad.
Er zijn de laatste tijd meerdere meldingen en aangiftes binnengekomen. De daders werken meestal in teams. Ze kijken elkaar aan en wisselen signalen uit. Slachtoffers krijgen bijvoorbeeld een duw of ze worden om een vuurtje of de weg gevraagd. Een handlanger slaat intussen zijn slag.
De zakkenrollers vallen op door doelloos rondlopen. Ze hebben loeren op potentiële slachtoffers en hun bezittingen. Gestolen geldbedragen en pasjes worden meestel zeer snel weggestopt, waarna de portemonnees worden weggegooid.
Soms maken de dieven gebruik van huisgegevens in portemonnees om later in te komen breken. "Als je sleutels zijn gerold, is het dus raadzaam om nieuwe sloten te plaatsen", aldus de politie op Instagram.

Hoe te voorkomen?

De politie adviseert niet te veel geld op zak te hebben. Een grote, opvallende portemonnee wordt afgeraden en wie op straat telefoneert moet altijd de omgeving goed in de gaten blijven houden.
Tassen kunnen het beste om de schouder en hals worden gedragen, stelt de politie. "De tas moet voor je hangen en niet naast je of achter je." Een andere tip is om de klep of sluiting aan de binnenkant te houden. Ook is het advies om tassen altijd mee te nemen naar de paskamer en op te passen met spullen op tafel als je bijvoorbeeld op een terras zit.
De politie waarschuwt extra alert te zijn als je wordt aangesproken. "En als iemand op je kleding knoeit, bijvoorbeeld mayonaise of de as van een sigaret, maak dit dan zelf schoon en wijs hulp van een vreemde resoluut af."