Vreemdeling drong huis van bejaarde Utrechtse vrouw (84) binnen en probeerde haar te verkrachten

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Het moet een ware nachtmerrie zijn geweest voor een 84-jarige vrouw uit Utrecht. Zij werd op 11 april vorig jaar aangevallen door een onbekende man die bij haar aanbelde en haar huis binnendrong toen zij de deur open deed. Vervolgens probeerde hij de bejaarde vrouw te verkrachten. Een 21-jarige verdachte uit Mali werd later aangehouden op basis van een beschrijving die getuigen gaven, maar hij ontkent dat hij de dader is.
Het gaat nog maanden duren voor de zaak tegen verdachte O.S. kan worden afgehandeld, bleek vanochtend tijdens een tussenzitting in de Utrechtse rechtbank. Hij wordt op dit moment op psychische stoornissen onderzocht door deskundigen in het Pieter Baan Centrum. Ook voor sporenonderzoek is nog veel tijd nodig.

Poging verkrachting

Volgens het Openbaar Ministerie duwde de indringer de vrouw toen hij binnen was, waardoor zij op de grond viel. Vervolgens zou hij zijn broek en haar onderbroek naar beneden hebben getrokken. Hij ging bovenop haar liggen en probeerde haar te verkrachten. Uiteindelijk nam hij de benen. Vier dagen later werd de verdachte aangehouden.
De verdachte S. verbleef destijds bij "een soort vriend die hem onderdak gaf in ruil voor seks", zegt zijn advocaat Vincent van Biljouw. Na een ruzie zou zijn gastheer hem het huis uit hebben gezet en de politie hebben gebeld, omdat S. voldeed aan het signalement dat van de belager was verspreid. Op de broek van de vrouw zou dna van S. zijn aangetroffen. Hij zou ook dezelfde soort kleding hebben gedragen als de dader.

Homo

Volgens zijn advocaat snapt de verdachte helemaal niets van de verdenkingen. De jonge Malinees zegt dat hij homo is en niet op oude vrouwen valt. De raadsman zet ook vraagtekens bij de herkenning van zijn client. Het slachtoffer kon slechts een vage beschrijving geven. Het zou gaan om een man die tussen de 20 en 40 jaar oud was.
Drie andere getuigen spreken van een donkere man. Als twee getuigen later een foto van de verdachte te zien krijgen, zeggen zij de kleding te herkennen en de donkere huidskleur. Die foto is volgens het advocaat een jaar eerder gemaakt in een asielzoekerscentrum.

DNA

Het wordt lastig voor de verdediging om een verklaring te geven voor het dna van O.S. op de broek van de vrouw. Daarop is ook dna van een onbekende andere man gevonden. Die zou volgens de verdachte de echte dader kunnen zijn en het dna van S. hebben overgebracht. Hoe dat zou zijn gebeurt, is een raadsel. Volgens de verdediging gaat het niet om een haar. De dochter van het slachtoffer zou verder hebben verklaard dat haar moeder nooit mannen in huis liet.
Na twee weken hechtenis werd de verdachte in vreemdelingenbewaring genomen in Rotterdam. Hij zit nu ter observatie in het Pieter Baan Centrum. Het rapport van de psycholoog en de psychiater die hem daar onderzoeken is pas over twee maanden gereed. Gedetailleerde onderzoek van de dna-sporen die bij het slachtoffer zijn gevonden, is door drukte bij het Nederlands Forensisch Instituut pas over drie maanden klaar.

Bambara

De Malinees volgde de zitting vanochtend via een videoverbinding. Een tolk die de taal van de Afrikaanse Bambara-stam machtig is, stond hem bij. Over de verdenkingen zei O.S. niets. Ook over voorwaardelijke straffen die hij voor andere zaken kreeg, werd niets bekend. S. wilde vooral weten hoe lang de behandeling van deze zaak nog gaat duren en was hoorbaar blij dat hij met iemand in zijn eigen taal kon spreken.
De volgende zitting staat gepland op 6 april en is opnieuw pro forma. De officier van justitie verwacht de zaak voor de zomer af te kunnen handelen.