UU-hoogleraar trekt naar Zwitserland en krijgt miljarden voor medicijnonderzoek

© ANP
UTRECHT - Universiteit Utrecht-hoogleraar Hans Clevers is benoemd tot hoofd van de onderzoeksafdeling van een van de grootste farmacieconcerns ter wereld, het Zwitserse Roche. Hij gaat daar leiding geven aan 2200 wetenschappers.
De 64-jarige Clevers gaat in Zwitserland onderzoek doen naar geneesmiddelen. Daarvoor krijgt hij een miljardenbudget, meldt de NOS. "Het is altijd een droom geweest om een geneesmiddel te ontwikkelen. Dat is heel erg moeilijk vanuit de universiteit want het is heel duur en je hebt veel verschillende teams nodig", zegt Clevers over de overstap.
In 1985 promoveerde Clevers aan de Universiteit Utrecht. Hij studeerde toen geneeskunde en biologie. Daarna richtte hij zich met name op darmkanker. Tegenwoordig is Clevers ook verbonden aan het Hubrecht Instituut, een biologie-instituut dat op de Utrechtse Uithof zit. Daarnaast was hij tot 2019 directeur bij het Utrechtse Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Sindsdien is hij daar actief als hoofdonderzoeker.
"Het overkwam me een aantal weken geleden eigenlijk een beetje", zegt hij. Clevers zit al drie jaar in de raad van commissarissen van Roche en kent het bedrijf dus goed. "Ik wist dat mijn voorganger weg ging en tussen Kers en Oud en Nieuw werd ik ingezet als 'board lid' om mee te denken over de opvolging. En aan het einde van de bespreking werd er gezegd 'eigenlijk willen we liever jou.'", zegt Clevers met nog steeds enige verbazing in zijn stem.

Betaalbare medicijnen

"Het ontwikkelen van een nieuw medicijn is een ongelofelijk ingewikkeld en duur proces", vertelt hij. "Dat proces is zo enorm duur geworden dat het bij universiteiten helemaal niet meer kan. Uiteindelijk is er een fase waarbij een vondst of middel wordt overgedragen door een universiteit aan een commerciële partij." Clevers is blij dat hij nu van de onderzoeksfase een stap kan maken naar de ontwikkelingsfase van een medicijn. Eerder zei hij tegen het Financieele Dagblad dat de overstap ook te maken heeft met onvrede over het 'web van restricties' waar hij in Nederland mee te maken had. Een eigen farmaceutisch bedrijf oprichten lukte hem in Nederland maar moeilijk.
"Mijn rol is vooral dat de nieuwste wetenschap direct wordt toegepast en samenwerkingen aanwakkeren met universiteiten overal ter wereld. Dan hoop ik dat ik na de jaren die ik daar rond ga lopen toch een kort lijstje te produceren van betaalbare geneesmiddelen. Dat is ook erg belangrijk, dat het beschikbaar wordt voor iedereen die er baat bij zou hebben."
Clevers is druk bezig met de afronding van zijn projecten in Utrecht zodat hij in maart kan starten in Zwitserland. "Dat was eerst een zorg maar nu heb ik het gevoel dat men erop vertrouwt dat ik iedereen in veilige haven kan loodsen. Nu ik dat weet, heb ik er heel erg veel zin in."