Struikel je over de molshopen? Dit is wat je kunt doen
In het Krommerijnpark richting stadion Galgenwaard staan allerlei attributen om mee te trainen tussen de molshopen. Even je conditie op peil brengen is nu lastig, maar toch gaat de gemeente de mollen niet laten vangen. Anne Nijs is stadsecoloog bij de gemeente en vindt de mol een nuttig beestje. "Het is juist een heel goed teken dat er mollen zijn. Dat betekent dat het niet te nat en ook niet te droog is en dat er heel veel wormen in de grond zitten."
De mollen zijn er vroeg bij dit jaar
De mol eet wormen en insecten, zoals emelten, de larven van de langpootmug, en daarom graaft hij gangen in de grond. Sommige gangen gebruikt de mol als voorraadkamer en andere gebruikt hij als val voor insecten. Het is een nuttig beestje vindt Nijs. "Mollen zorgen voor een goeie afwatering en voor een doorluchting van de grond."

Dat het park bezaaid is met molshopen zegt niet dat er veel mollen zijn. Één mol kan een compleet weiland omploegen. Nijs heeft zelf nog niet zo vaak een mol gezien. "Mollen zie je eerder in juni, nu zitten ze vrij laag in de grond." Het zijn schuwe beestjes die een hekel hebben aan drukte dus je ziet wel de molshopen, maar niet de mol zelf.
Hoe krijg je een mol uit je tuin
Mark van Noppen docent bij de hoveniersopleiding van Yvertha in Houten, weet hoe je een mol weg krijgt. Hij heeft een tas vol spullen meegenomen. "Dit is gaas, dat kun je in de grond graven tot 60 centimeter diep. Ik heb ook wat planten meegenomen, zoals Stinkend Nieskruid en Wolfsmelk. Daar houdt een mol niet van." Van Noppen heeft ook speciaal mollencarbid tussen de spullen liggen. "Dat stop je in een gang met wat water erbij en dan komt er een gas vrij dat een bepaalde geur heeft."

Met speciale trilapparaten die je in de grond stopt, kun je ook een mol wegjagen. Van Noppen heeft zelf ook een mol in de tuin gehad en probeerde met lawaai zijn mol uit de tuin te krijgen. Lawaai veroorzaakt door plastic flesjes en metalen stokken waar van alles tegenaan tikt. "Met dat geluid heeft dat een beetje gewerkt, maar ik werd er uiteindelijk zelf ook gek van."
Nadat zijn terras in de tuin keer op keer verzakte door toedoen van de mol, greep Van Noppen uiteindelijk naar het uiterste middel. "Nadat ik mijn terras zes keer heb opgehaald dacht ik, nu is het klaar en heb ik een klem gezet. Ik voel me wel een beetje schuldig, want het zijn hele mooie en nuttige diertjes."
Mollen overlast
De gemeente Utrecht is blij met de mol en zal het beestje niet verjagen ook al klagen de bewoners misschien. Stadsecoloog Nijs: "Dan leggen we uit waarom we niks doen en waarom mollen eigenlijk heel nuttig zijn. En als het lente is gaan we de grasvelden in de parken egaliseren en dan heb je er geen last meer van."
Gewoon voorlopig dus om de molshopen heen sporten. De gemeente grijpt overigens wel in als een mol actief is op een sportveld. Zo zijn onlangs bij voetbalvereniging Hercules klemmen gezet, omdat een mol te dicht langs de rand van het hoofdveld kwam. Nijs: "Dat gebeurt niet zo vaak. Mollen komen niet zo graag bij sportvelden, want ze houden niet van trillingen. Er wordt op de velden veel met tractoren gereden en veel gelopen, dus eigenlijk komen de mollen daar liever niet."