Politie rukt uit voor vermeende kraakactie in winkelpand

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De politie in Utrecht was vanmorgen met veel mensen aanwezig bij een pand aan de Vondellaan. Het vermoeden was dat er krakers in het pand waren. Dat bleek niet het geval volgens de projectontwikkelaar.
In het pand zat tot een aantal jaren geleden een elektronicawinkel, maar die keten ging in 2016 failliet. Sindsdien zijn er plannen om het pand te verbouwen. Op de gevel hangt een schets hoe het er uit moet gaan zien. Ook hangen er al een paar maanden briefjes tegen de ruit dat de verbouwing voor het eind van het jaar gaat beginnen. Op de website van de projectontwikkelaar staat over het pand dat de onderhandelingen met de gemeente bijna zijn afgerond.

Kringloopwinkel

Eerder vorig jaar heeft de eigenaar een deel van het winkelpand gesloopt. Ook de appartementen boven de winkel lijken onbewoonbaar gemaakt. Tot oktober 2020 was het pand tijdelijk verhuurd aan een kringloopwinkel, maar die is inmiddels weer vertrokken.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Volgens de projectontwikkelaar hadden politieagenten iemand binnen het pand gezien, en was dat de reden om op te treden. De scherpte van de politie kan verklaard worden door een andere kraakactie in de stad. Op een paar honderd meter van de Vondellaan was tot gister een pand gekraakt op de Croeselaan. Na overleg met de eigenaar moesten de krakers daar uit. In een interview in het AD gaven de krakers dit weekend aan op zoek te zijn naar een nieuw kraakpand.