Bewoners Utrechtse wijk helpen vluchtelingen met winterkleding: 'Nu hebben we er een gezicht bij'

Vrijwilligers verzamelden zakken vol kleding
Vrijwilligers verzamelden zakken vol kleding © Tabasum Westra
UTRECHT - Bewoners van de Utrechtse wijk Veemarkt hebben de afgelopen dagen hun kasten leeg getrokken op zoek naar winterjassen en andere warme kleding. Niet voor zichzelf, maar om de vluchtelingen te helpen in de nieuwe opvang in de Voorveldse Polder.
Op 1 december kwamen de eerste bewoners in de opvang te wonen. ''Het zijn onze nieuwe buren. En wat doe je als je een nieuwe buurman hebt? Je stelt je voor, biedt een kop koffie aan en helpt met praktische dingen'', zegt initiatiefnemer Tabasum Westra.
Met dat idee in het achterhoofd, sloegen buurtbewoners in samenwerking met de organisatie Welkom in Utrecht en het COA aan het inzamelen. Ze hebben 220 pakketten gemaakt met kinderschoenen, winterjassen, sjaals, wanten en mutsen. Om alles te sorteren mochten ze de kleedkamers van Hercules gebruiken.

Hartverwarmende reacties

Zondag was de overhandiging. ''Het was fantastisch'', laat Tabasum Westra weten. De reacties waren hartverwarmend en vrijwilligers hebben er tientallen uren in gestoken, zegt zij. Van deelnemende buurtgenoten heeft ze te horen gekregen dat ze apetrots zijn op hun wijk. ''Een van de deelnemers is zelf uit Syrië gevlucht. Hij zegt dat hij toen zo goed is opgevangen dat hij blij is dat hij nu iets terug kan doen.''
Westra heeft ook buurtgenoten gesproken die nu minder in hokjes te denken. ''Zij zeggen: wij spreken op verjaardagen ook wel eens negatief over vluchtelingen. Maar nu hebben we er een gezicht bij. Het zijn niet zomaar vluchtelingen meer, maar mensen van vlees en bloed met een eigen verhaal.''
Met de winterkleding is de opvang zeer geholpen, maar er kan altijd nog meer gebeuren, benadrukt Westra. Er worden nog vrijwilligers gezocht om onder meer te helpen bij sport- en spelactiviteiten en de wekelijkse wandeling met vluchtelingen op vrijdag rond 13.00 uur.