Hardlopers opgelet: 'Begin met een rustige 5 of 10 kilometer'

© RTV Utrecht
LEIDSCHE RIJN - Loop niet te hard van stapel als je weer wilt gaan hardlopen. Daarvoor waarschuwt hardlooptrainer Bert Eskes uit De Meern. Dit weekend traint hij weer groepen hardlopers in het Máximapark en hij raadt aan om rustig op te bouwen: "Het gevaar schuilt erin dat je in één keer te snel wil. Dat lichaam is dat nog niet gewend en dan loop je blessureklachten op."
Het is een logische analyse van de hardlooptrainer. Twee jaar lang is er nauwelijks in groepen getraind en ook wedstrijden waar (amateur)sporters naartoe leefden zijn geschrapt. De omikronvariant maakt dat versoepelingen weer mogelijk zijn, dat is gunstig voor de hardloopsport. Groepstrainingen kunnen weer doorgaan en hardloopwedstrijden kunnen wellicht ook weer van start.
Eskes hoopt dat mensen wel even pas op de plaats maken: "Begin nou maar gewoon rustig met een rustige 5 of 10 kilometer. Een halve marathon is ook een hele populaire afstand. Gelijk dat hele hoge doel stellen voor jezelf.. Is dat nou zo slim?"
Hardlopen in het Maximapark
Niet als je het Eskes vraagt. Onderzoeksgegevens lijken zijn stelling te onderschrijven. Verschillende onderzoeken laten zien dat de coronacrisis invloed heeft op het sport- en beweeggedrag van Nederlanders. Zo is er wel meer aandacht voor een gezonde levensstijl maar de sportdeelname is wel gedaald, blijkt uit een onderzoek van NOC*NSF. Dat kwam door lockdowns en sluiting van sportfaciliteiten. Over het algemeen zijn Nederlanders minder gaan sporten en bewegen tijdens de pandemie.

Afgehaakt wegens motivatiegebrek

Ook bij de hardloopgroep van Bert Eskes zijn mensen afgehaakt. De zelfmotivatie bleek voor sommigen te moeilijk, groepstraining en wedstrijden helpen om in beweging te blijven . Michiel Reijmers (57) herkent dat wel: "Ik ben aardig goed in vorm gebleven. Het was wel moeilijk om de motivatie vast te houden." Marian van der Meer (60) is ook door blijven gaan: "Ja, doorlopen. Gewoon elke week zeker een of twee keer lopen."
Langzamerhand komen de hardlopers weer terug bij de club van Bert. Als de versoepelingen blijven is het Máximapark dit jaar weer het decor van De Loop van Leidsche Rijn.