28 dagen cel en taakstraf voor Utrechtse moeder na mishandeling kinderen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - De rechtbank Midden-Nederland heeft een 48-jarige vrouw uit Utrecht veroordeeld tot een celstraf van 28 dagen en een taakstraf van 140 uur vanwege het mishandelen van haar kinderen. De celstraf is gelijk aan de periode waarin de vrouw in voorarrest heeft gezeten, dus ze hoeft nu niet meer de gevangenis in.
Het OM had dezelfde celstraf geëist, maar een taakstraf van 240 uur. De alleenstaande moeder was aangeklaagd voor mishandeling en opsluiting van haar dochter en twee zoons. Van een deel van de aanklachten werd ze vrijgesproken.
De rechter acht bewezen dat de moeder haar dochtertje gedurende ruim twee jaar structureel heeft geslagen en geknepen. Haar oudere zoons heeft ze in het verleden volgens het vonnis ook geslagen en bovendien gekleineerd, uitgescholden en tegen elkaar uitgespeeld. Dat heeft de jongens volgens de rechter ernstig in hun ontwikkeling geschaad.
De vrouw was onder meer ook aangeklaagd voor het regelmatig opsluiten in hun kamer van de kinderen, maar dat kan volgens de rechtbank niet worden bewezen.
De politie arresteerde de vrouw in de nacht van 1 op 2 maart 2019. Een van de zoons had een melding gemaakt over de structurele mishandeling van zijn toen 6-jarige zusje. Het huis was vervuild en verwaarloosd en de vrouw leek dronken en was amper aanspreekbaar.
Het meisje is bij een pleeggezin ondergebracht en de broers zijn na de arrestatie van hun moeder op zichzelf wonen. Ook kwam er een contactverbod.