Eerste commerciële teststraten die GGD'en zouden helpen alweer dicht

© ANP
UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - De eerste commerciële teststraten die coronatesten uitvoeren voor de GGD'en zijn alweer dicht. Er worden te weinig mensen doorgestuurd vanuit de GGD en daarom is het niet rendabel voor sommige aanbieders om open te blijven, bevestigt een woordvoerder van Stichting Open Nederland uit Leusden na berichtgeving van het AD.
Het "lijkt een technisch probleem" aan de kant van de GGD, zo legt hij uit. "De GGD moet op een bepaald moment beslissen dat het te druk is en dat ze mensen door gaan sturen. Maar het lijkt niet goed te lukken om mensen in drukke regio's door te sturen naar de commerciële teststraten."
Hoeveel van de commerciële teststraten dicht zijn gegaan vanwege een gebrek aan af te nemen tests, kan hij niet zeggen. Gisteren openden de eerste locaties hun deuren voor de hulp aan de GGD'en. Het AD citeert onder meer het Utrechtse bedrijf Spoedtestcorona, een van de grotere aanbieders. Een woordvoerder zegt dat het aantal boekingen tegenviel, terwijl er wel organisatorische kosten moeten worden gemaakt.
Een woordvoerder van GGD GHOR Nederland bevestigt aan de NOS dat er problemen zijn met het doorverwijzen van mensen naar commerciële teststraten, maar hij wijt dit aan ict-problemen. "Er moeten aanpassingen in de systemen worden gedaan, daar zijn we woensdag mee begonnen, maar het loopt nog niet zoals het moet. Er wordt nu met man en macht aan gewerkt, maar wanneer het is opgelost kan ik nog niet zeggen."