Dijksma wil straatintimidatie in Utrecht stevig aanpakken, maar hoe?

Burgemeester Dijksma wil een stevige aanpak tegen straatintimidatie
Burgemeester Dijksma wil een stevige aanpak tegen straatintimidatie © RTV Utrecht
UTRECHT - Gesis, nageroepen of gevolgd worden: Utrecht is klaar met straatintimidatie. Burgemeester Sharon Dijksma wil een stevige aanpak. Maar raadsleden vragen zich af: hoe precies en wanneer?
Dijksma wil in het voorjaar met een actieplan komen. Belangrijkste punten in de aanpak zijn bewustwording, strengere wetgeving en het in het vizier hebben van daders, liet de burgemeester weten in een videoboodschap.
Het probleem wordt nu nog te vaak gelegd bij de vrouwen, terwijl juist de daders moeten worden aangepakt. Dat zijn in de praktijk vaak mannen, aldus Dijksma. "Voed je zonen op. Laten we ervoor zorgen dat de jonge jongens van nu weten dat ze met hun handen van vrouwen af moeten blijven en dat ze respect voor hen moeten hebben."

Actieplan

De Utrechtse gemeenteraad wil met een actieplan komen om straatintimidatie stevig aan te pakken. Dijksma spreekt niet alleen de daders, maar ook omstanders aan in de video: "Het is belangrijk dat zij niet stilstaan en zich bijvoorbeeld mengen."
Ook wil Dijksma strengere wetgeving, zodat niet alleen aanranding of verkrachting strafbaar wordt, maar ook bijvoorbeeld het nasissen of intimideren van vrouwen op straat.

'Hard aan de bak'

Maar hoe worden die plannen concreet gemaakt? Daar debatteerde de Utrechtse gemeenteraad donderdag over. Over één ding zijn ze het eens: straatintimidatie is een groot probleem. De cijfers liegen niet: uit een onderzoek van de gemeente blijkt dat in 2019 bijna 1 op de 2 Utrechters te maken heeft gekregen met straatintimidatie. "Schrikbarende cijfers", noemt raadslid Bert van Steeg (CDA) het. "Dus moeten we hard aan de bak om hier mee aan de slag te gaan."
Partijen, zoals het CDA, de PvdA en de VVD pleiten al langer voor het lokaal strafbaar stellen van straatintimidatie. De gemeente Rotterdam deed in 2018 al een poging. Toen oordeelde de rechter dat zo'n 'sisverbod' in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. Het college onderzoekt of het mogelijk is om straatintimidatie in de gemeente strafbaar te stellen. Dijksma benadrukt dat de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) al langere tijd lobbyen voor om straatintimidatie landelijk strafbaar te maken.

Melden, maar waar?

Een ander discussiepunt is het meldpunt voor slachtoffers, dat de gemeente vorig jaar heeft opgezet. Tussen juni en december van 2021 zijn daar 199 meldingen binnen gekomen. Waarschijnlijk is dat maar een topje van de ijsberg, want de drempel om te melden ligt hoog, zeggen partijen.
Straatintimidatie is een prioriteit, maar wat hebben we de afgelopen vier jaar nou bereikt?
Tess Meerding, VVD
Daarnaast is er kritiek over de bekendheid van het meldpunt. Volgens Student & Starter moeten melders zich 'door een jungle aan formulieren worstelen' en staat de Slim Melden-app slecht aangeschreven.
Student & Starter stelt voor om inspiratie te halen uit Rotterdam, waar slachtoffers straatintimidatie kunnen melden in een speciale app met een simpele druk op een knop. Dijksma is geen voorstander van een aparte app, maar beaamt dat het melden beter én laagdrempeliger kan.

Confronterend

Al met al moeten de plannen volgens de VVD een stuk ambitieuzer. "Het college beloofde aan het begin van deze periode dat de aanpak tegen straatintimidatie een prioriteit zou zijn. Maar wat hebben we de afgelopen vier jaar nou bereikt?", vraagt Tess Meerding. De campagne moet wat haar betreft over een andere boeg: "Kies voor grote posters in het straatbeeld, ga voor een prikkelende slogan, betrek studentenverenigingen en gebruik nieuwe media, zoals Instagram."
Dijksma staat open voor die suggesties. "We moeten confronterend durven te zijn en mensen wakker gaan schudden."

Campagne

De gemeente zou begin dit jaar komen met een actieplan. Dat wil Dijksma nu in het voorjaar doen. Een belangrijke factor is het financiële plaatje. Daar komt na de gemeenteraadsverkiezingen in maart meer duidelijkheid over.
Wel kan er al gelijk gestart worden met een campagne. Wanneer die er precies gaat komen, kon Dijksma niet zeggen.