Toeristen naar bedrijventerrein? Audiotour over Utrechts Werkspoorkwartier in de maak

UTRECHT - Een audiotour doe je meestal in een binnenstad of een museum, waarbij een stem je langs kunstwerken leidt. Nu is er ook een in de maak over een bedrijventerrein in Utrecht: het Werkspoorkwartier. De rondleiding 'Hoor het Werkspoor' vertelt de verhalen over de parels van het industrieterrein - aldus de makers.
Audiotour over bedrijventerrein Werkspoorkwartier
"Ik ben in de modelmakerij gekomen in 1947." Zo begint een fragment uit de audiotour 'Hoor het Werkspoor'. Het is de stem van een oud-werknemer van de Werkspoorfabriek, waar arbeiders tientallen jaren geleden onder meer treinwagons maakten. "Het is iets om trots op te zijn, als je in een trein zit, waar jij aan meegewerkt hebt", vertelt iemand anders.
Makers Michiel Verheugd en Wendy Veerhuis verzamelden de afgelopen tijd verhalen uit het Werkspoorkwartier, een bedrijventerrein bekend van de Werkspoorkathedraal. Ze wijzen naar de verroeste metalen stellages bovenin de grote fabriekshal, van waar kraanmachinisten vroeger materieel versleepten.

Fabriekshallen vol geschiedenis

"De kraanmachinist moest vaak wachten. In de tussentijd speelde hij trombone vanaf boven. Dat schalde dan door de hele fabriekshal", vertelt Veerhuis. Wandelend kunnen mensen straks dit soort anekdotes uit de rijke geschiedenis én het heden van het Werkspoorkwartier horen, door met een koptelefoon op over het bedrijventerrein te lopen.
Makers Michiel Verheugd en Wendy Veerhuis zijn gek op het Werkspoorkwartier
Makers Michiel Verheugd en Wendy Veerhuis zijn gek op het Werkspoorkwartier © RTV Utrecht
Het Werkspoorkwartier ademt geschiedenis door de oude fabriekshallen met afgebladderde teksten op de muren en knoppen onder het stof. Maar ook het heden komt aan bod. Achter de deuren van de misschien wat troosteloos uitziende loodsen schuilen immers heel wat verhalen van de vele kunstenaars, muzikanten en bierbrouwers die tegenwoordig in de panden verblijven.
De wandeling trekt je een compleet andere wereld in
Wendy Veerhuis, maker audiotour

Toeristen naar bedrijventerrein

De makers van de audiotour hopen dan ook dat Utrechters én misschien zelfs toeristen het terrein op een andere manier gaan bekijken. "In eerste instantie zie je een grauw industriegebied, maar het zijn de verhalen die het een interessant gebied maken", aldus Verheugd. Veerhuis: "De wandeling trekt je een compleet andere wereld in."
De twee zijn nog op zoek naar meer verhalen over vroeger en nu rondom het Werkspoorkwartier. Vanaf de meivakantie kunnen mensen de audiotour lopen.