Druk op zorg in Utrecht nog te hoog om uitgestelde operaties in te halen

© UMC Utrecht
UTRECHT - Nieuwe operaties of behandelingen gaan inmiddels vrijwel allemaal door, maar het inhalen van uitgestelde zorg lukt de vier ziekenhuizen in de provincie Utrecht nog altijd niet. Door het coronavirus valt te veel personeel uit. Ook is er voor patiënten te weinig nazorg beschikbaar wanneer ze het ziekenhuis weer mogen verlaten.
Volgens het UMC Utrecht, dat ook namens het St. Antonius Ziekenhuis, het Meander Medisch Centrum en het Diakonessenhuis spreekt, zorgt de omikron-variant van het virus voor een nieuwe trend in de pandemie. Het aantal besmettingen is ongekend hoog, en toch blijft het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis moet worden behandeld laag, al is de laatste dagen toch weer een lichte stijging te zien.
In de Utrechtse ziekenhuizen liggen volgens de cijfers van vanmorgen 83 patiënten met covid-19, van wie er 17 zo ernstig aan toe zijn dat ze op de intensive care moesten worden opgenomen. Maandag werden er nog 65 mensen behandeld, onder wie 16 op de IC.
Ondanks de relatief lage aantallen is de druk op de zorg nog steeds erg hoog, laat het UMC weten. Behalve de verwachte toename van patiënten speelt ook mee dat steeds meer ziekenhuispersoneel, huisartsen, thuiszorgers en verpleeghuismedewerkers zelf een besmetting oploopt of in quarantaine moet. De ziekenhuizen richten zich daarom de komende tijd zoveel mogelijk op het ondersteunen van de eerstelijnszorg, de geestelijke gezondheidszorg en de thuiszorg.
Reguliere ziekenhuiszorg die niet kan worden uitgesteld wordt volgens het UMC Utrecht weer zo goed als het gaat ingepland. Ook het aantal operaties gaat weer omhoog. De betreffende ziekenhuizen nemen contact op met de patiënten die daarvoor in aanmerking komen.
Landelijk houdt de daling van het aantal coronapatiënten op de intensive care aan. Vandaag werd het laagste niveau sinds 1 november bereikt, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. In totaal liggen nu 233 ernstig zieke patiënten met covid-19 op de intensive care. Op de verpleegafdelingen liggen landelijk nu 898 patiënten die besmet zijn met het coronavirus, 7 minder dan gisteren. Dit aantal schommelt de laatste week behoorlijk.