OM: dodelijk schietincident café De Plak was moord, poging tot moord en poging tot doodslag

© Michiel van Beers
UTRECHT - De verdachte van het dodelijke schietincident in het Utrechtse café De Plak aan de Vleutenseweg wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van moord op Utrechter Paul Kros. Omdat hij van plan zou zijn geweest een andere cafébezoeker dood te schieten, wordt hem ook nog poging tot moord ten laste gelegd. Het verwonden van een vrouw die ook in De Plak aanwezig was, beschouwt het OM als poging tot doodslag.
Dat maakte het OM vanmiddag bekend tijdens de eerste inleidende zitting tegen verdachte Mohamed A. uit Utrecht. Die was zelf niet in de rechtbank aanwezig, maar liet zich vertegenwoordigen door advocaat Ruud van Boom. Tijdens de zitting werd weinig bekendgemaakt over het motief van de schutter en de toedracht van het schietincident.

Doorgeladen wapen

De 39-jarige A. ging volgens de officier van justitie op 9 oktober met een doorgeladen vuurwapen naar café De Plak, omdat hij wist of vermoedde dat een man op wie hij het gemunt had daar op dat moment was. Hij stompte die man op zijn gezicht en haalde het vuurwapen uit zijn zak. Met het wapen wees A. in de richting van de man en een aantal andere aanwezigen, van wie een deel onbekend is gebleven.
A. vuurde volgens het OM vervolgens één of meerdere kogels af op Paul Kros, een van de andere aanwezigen in het café. De 37-jarige Kros werd dodelijk getroffen. Volgens sommigen zou hij hebben geprobeerd het conflict tussen A. en de andere man te sussen, maar daarover werd tijdens de korte zitting vanmiddag niets gezegd. Ook raakte de schutter een vrouw die het café was. Zij liep een klaplong op.
De schutter ging er vervolgens vandoor. Zijn identiteit was snel bekend bij de politie en hij werd zes dagen na het schietincident aangehouden.
Meer dan duizend mensen brachten een laatste groet tijdens de uitvaart van Paul Kros.
Meer dan duizend mensen brachten een laatste groet tijdens de uitvaart van Paul Kros. © 112mediautrecht

Stand van het onderzoek

Het politieonderzoek is volgens de officier van justitie al bijna gereed. Er wordt nog sporenonderzoek door het NFI gedaan, onder meer naar het type wapen dat werd gebruikt. Ook wordt gekeken wat de gevolgen van de verwondingen voor de vrouw zijn die werd geraakt.
De geestesgestelheid van verdachte Mohamed A. wordt onderzocht door een psycholoog en psychiater van het NIFP (Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie). Daarnaast maakt de reclassering een rapport over zijn persoonlijke achtergrond, met daarin de nodige adviezen voor de rechtbank. Hij is eerder met justitie in aanraking geweest op verdenking van zware mishandeling en doorrijden na een aanrijding.
Het kan vrij lang duren voor de onderzoeken zijn afgerond en de deskundigen hun conclusies hebben uitgewerkt. Maar wat de verdediging betreft is het voor alle partijen belangrijk om de zaak zo goed en zo snel mogelijk af te handelen, zegt advocaat Ruud van Boom.

Spanningen

Rond de zitting waren door de rechtbank de nodige veiligheidsmaatregelen genomen. De spanning tussen de nabestaanden van slachtoffer Paul Kros en de verdachte was duidelijk voelbaar. Ondanks de afwezigheid van Mohamed A. waren er meerdere politiemensen bij de zitting aanwezig. Twee familieleden van de verdachte zaten in de zittingszaal. Voor familie en vrienden van het slachtoffer was er plaats op de publieke tribune.
Advocaat Ruth Jager protesteerde namens de nabestaanden tegen het feit dat zij niet in de zaal konden zitten. Maar daar was volgens de voorzitter vanwege de coronaregels niets aan te doen. Hij gaat er de volgende keer rekening mee houden. Een naast familielid van het slachtoffer nam geen genoegen met een plaats op de publieke tribune en ging naar huis.
De volgende zitting in de zaak staat gepland op 13 april en is opnieuw pro forma. De officier van justitie maakt dan bekend hoe het onderzoek tot dan toe verloopt. De verdediging kan dan een toelichting geven op eventuele wensen voor aanvullend onderzoek.