Eigenaar Utrechts restaurant richt stichting op voor Afghanistan: 'Er is geen geld en geen hoop'

Shafiqie bij zijn restaurant Zala's in de binnenstad
Shafiqie bij zijn restaurant Zala's in de binnenstad © RTV Utrecht
UTRECHT - De Utrechtse horecaondernemer Shafiqie heeft een stichting opgericht om vrouwen en kinderen in Afghanistan te helpen. Vorig jaar kwam zijn gezin daar vast te zitten door de machtsgreep van de Taliban. Met gevaar voor eigen leven haalde hij hen terug. Nu wil hij geld ophalen voor Afghanen die er nog zitten. "Ik maak me heel erg zorgen."
Eigenlijk heeft hij vandaag andere dingen te doen. Zijn restaurant Zala's achter de Dom mag weer open, maar de kassa doet het niet. De reparateur is druk bezig, maar waarschijnlijk begint de dag meteen met een gepeperde rekening. Shafiqie neemt het gelaten op, er zijn ergere dingen. Hij gaat eerst even om de hoek brood halen.
Shafiqie over zijn gevaarlijke reis en over zijn stichting
Vorig jaar in augustus maakte Shafiqie misschien wel de meest riskante reis van zijn leven om zijn vrouw en drie kinderen weg te halen uit Kaboel. De Taliban hadden de macht overgenomen, terwijl zijn vrouw na een lange corona-periode eindelijk weer eens haar ouders in Afghanistan wilde opzoeken. Maar toen kwamen ze niet meer terug. "Mijn dochter was net zes jaar oud en moest gewoon in Utrecht naar school. Ze deden heel veel pogingen om bij het vliegveld te komen, maar in je eentje als vrouw met drie kinderen, dat ging gewoon niet lukken."
De beelden van massa's mensen die in de zomer van 2021 bij de evacuatie-vliegtuigen proberen te komen, gaan de hele wereld over. Na vergeefse pogingen van zijn vrouw kan Shafiqie niet meer afwachten en stilzitten in Utrecht. Hij gaat via Oezbekistan met de auto naar Kaboel. Met gevaar voor eigen leven. "Ik had Arabische kleren aan, een soort lange pyjama en ik had een tas mee met medicijnen voor mijn kinderen, dat verhaal had ik wel voorbereid. Ik ging ook met een ander gezin mee, zodat het iets makkelijker zou gaan. Maar ik had ook gewoon mijn Nederlandse paspoort in mijn tas en euro's, dus als ze iets beter hadden nagevraagd, dan weet ik niet of het zo goed was afgelopen."
Shafiqie in zijn restaurant in de binnenstad van Utrecht
Shafiqie in zijn restaurant in de binnenstad van Utrecht © RTV Utrecht
De vreugde om hem ineens in Kaboel voor de deur te zien staan, was groot bij zijn vrouw. "Ik heb mijn kinderen zelden zo blij gezien. Maar mijn vrouw en schoonouders waren tegelijkertijd ook boos op mij. Ze vonden het veel te gevaarlijk, zo'n reis."
Uiteindelijk lukt het Shafiqie om met zijn hele gezin op een evacuatievlucht naar Qatar te stappen. Een dag later landen ze in Nederland. Dochter Sanne gaat meteen de volgende dag weer naar school. "Het gaat goed met haar. Ze heeft haar ritme alweer terug. Op school letten ze op haar, maar besteden er ook niet zoveel aandacht aan, want het is goed om zo normaal mogelijk te doen tegen haar. Ze heeft nare dingen gezien en in het begin sliep ze er ook slecht van, maar nu gaat het eigenlijk heel goed."
Shafiqies vrouw Zala was in onze eerste reportage over het gezin nog te zien. Inmiddels is ze terughoudender geworden. Zonder camera vertelt ze dat ze toch bang is, ook al weet ze dat ze dat hier niet hoeft te zijn. "Mijn ouders zijn daar, mijn zus is daar, de reportages worden ook online in Afghanistan bekeken. Ik wil hen toch allemaal beschermen voor het huidige regime."
Shafiqie is al maanden bezig met het opzetten van de Stichting Afghanistan Human Capital Foundation
Shafiqie is al maanden bezig met het opzetten van de Stichting Afghanistan Human Capital Foundation © RTV Utrecht
Inmiddels dreigt er een humanitaire catastrofe in Afghanistan. Het land zit op slot, vertelt Shafiqie. "De buurlanden hebben de grenzen dicht, het is ook heel moeilijk om wat basisgoederen binnen te krijgen. Ik maak me heel erg zorgen over de mensen. Mensen hebben geen geld, geen hoop en de winter is daar en ze zitten letterlijk en figuurlijk in een koelcel of een vrieskast."
Hoe lastig het is om zelfs maar een document naar Afghanistan te krijgen, merkte hij afgelopen week. "Ik wilde een document van mijn stichting opsturen, maar de postmedewerker zei dat dat niet kon."
Ondanks alle moeilijkheden wil hij doorpakken met zijn Stichting Afghanistan Human Capital Foundation. Zaterdag gaat de website online. Je kan doneren en Shafiqie wil ook zijn eigen netwerk aanboren. Vooral de Nederlandse Afghanen die al langer in Nederland leven, roept hij op om mee te doen. "Dat zijn er best wel veel, 40.000 of 50.000, met hen gaat het goed, dus zij kunnen iets bijdragen. Als we dat met z'n allen doen, dan kunnen we echt wel helpen."