Adviseur toch niet verantwoordelijk voor geluidslekken TivoliVredenburg, Utrecht stapt naar rechter

TivoliVredenburg op archiefbeeld.
TivoliVredenburg op archiefbeeld. © RTV Utrecht / Carlijn Assink
UTRECHT/AMERSFOORT - Royal HaskoningDHV hoeft toch geen schadevergoeding te betalen voor adviezen in de zaak rond de geluidslekken in TivoliVredenburg. De Raad van Arbitrage in bouwgeschillen heeft een eerdere uitspraak in hoger beroep ongedaan gemaakt. De gemeente Utrecht legt zich er niet bij neer en stapt naar het Gerechtshof.
Een aantal zalen in het prestigieuze Utrechtse muziekcentrum bleek al snel na de oplevering in 2013 niet geluiddicht te zijn. Een onafhankelijke geluidsadviseur concludeerde dat de oorzaak lag in een ontwerpfout. Het herstel kostte miljoenen.
Utrecht wees akoestisch adviseur Royal HaskoningDHV in Amersfoort als schuldige aan, maar dat bedrijf legde de verantwoordelijkheid bij bouwbedrijf Heijmans. Een schikking die het ingenieursbureau voorstelde vond de gemeente niet acceptabel en daarom belandde het geschil bij een arbitragecommissie van deskundigen.
Na jarenlang onderzoek stelde de commissie Utrecht afgelopen september in het gelijk. In hoger beroep is dat vonnis nu herroepen, tot onvrede van de gemeente. Die verwijt Royal HaskoningDHV nog altijd dat er voor de bouw van TivoliVredenburg te weinig gedetailleerde berekeningen zijn uitgevoerd en dat de gemeente daarover gewaarschuwd had moeten worden.
Utrecht brengt de zaak nu alsnog voor de rechter door het Hof in Amsterdam om een uitspraak te vragen.