Verdachte van 6 brute aanrandingen in Utrecht Lunetten mag proces niet in vakantiehuisje afwachten

© Michiel van Beers
UTRECHT - De 29-jarige Utrechter die ervan wordt verdacht dat hij anderhalf jaar geleden zes vrouwen in de Utrechtse wijk Lunetten bruut heeft aangerand en mishandeld, mag zijn rechtszaak niet afwachten in een vakantiehuisje buiten de stad. De rechtbank wees een verzoek van de verdediging om de hechtenis van verdachte J.C. te schorsen vanochtend af. Hij blijft vastzitten tot de inhoudelijke behandeling van de zaak in april.
Zes vrouwen werden tussen 3 juli en 26 september 2020 aangevallen door een man die 's avonds en 's nachts op een stille plek wachtte op vrouwen die langs kwamen lopen of fietsen. Hij verstopte zich in de bosjes of achter een boom, duwde en trok zijn slachtoffers naar de grond en ging boven op hen liggen. Vervolgens betastte hij hun borsten en geslachtsdelen.
Volgens het Openbaar Ministerie zijn er in twee gevallen aanwijzingen dat hij de vrouwen wilde verkrachten. Een van de vrouwen raakte ernstig gewond toen zij door haar belager werd geschopt en geslagen. Zij lag wekenlang in het ziekenhuis om te herstellen. De verdachte kwam bij de politie in beeld door dna-sporen.
Ik kan in Houten niet tv kijken op mijn celletje, kan niet koken en niet sporten inderdaad.
Verdachte

Bang

De Utrechter volgde de zitting vanochtend via een videoverbinding met de gevangenis waar hij in voorarrest zit. Op zijn verzoek was hij wel hoorbaar maar niet zichtbaar voor het publiek, onder wie drie vrouwen die door hem zouden zijn aangerand. Ook zijn ouders en zijn vriendin waren weer aanwezig.
Volgens zijn advocaat Önemli is het voor C. onmogelijk om zijn strafdossier te bestuderen in de gevangenis. Hij is bang dat medegevangenen ontdekken dat hij verdachte is in een zedenzaak. "Als hij hier zou komen, zou ik hem vermoorden", zou zijn celgenoot hebben gezegd over de verdachte in een andere zedenzaak die in het nieuws was.
Als hij vrij is, kan C. zich in alle rust op zijn rechtszaak voorbereiden, betoogde de advocaat. Volgens de officier van justitie is hem meerdere keren aangeboden om dat te doen, bijvoorbeeld in het cellencomplex in Houten. Maar dat wil hij niet, omdat daar geen tv in de cel staat en je er niet kunt sporten of koken. Door dyslexie is het voor hem ook lastig om zonder hulp alles in het dossier te begrijpen, zei hij vanochtend in de rechtszaal.
Ik hoef de rechtbank niet te vertellen dat ook elders in het land vrouwen wonen. Het recidivegevaar slaat niet op de omgeving maar op de verdachte.
Officier van justitie

Vakantiehuisje

Volgens het OM zijn de verdenkingen tegen de man ernstig en zou de samenleving het niet begrijpen als hij vrijkwam. Ook zou hij opnieuw de fout in kunnen gaan. Zijn advocaat betoogde dat hij met enkelband in een vakantiehuisje ver buiten Utrecht zou kunnen verblijven: "Als hij zich in de buurt van de stad waagt, gaat het alarm af." Maar volgens de officier van justitie vormt C. geen gevaar voor de stad maar voor vrouwen, en die zijn er ook in de buurt van een vakantiehuisje.
Dat vrijlating zou leiden tot onrust in de maatschappij, vond de advocaat van C. geen reden om haar client nog langer vast te houden. "De verdachten in de zedenzaak rond het tv-programma The Voice zijn ook vrij, terwijl zij het gesprek van de dag zijn", betoogde zij. Maar de rechtbank vond dat totaal niet relevant en vroeg haar zich te beperken tot haar eigen zaak.

Slecht meegewerkt aan onderzoek

De verdachte heeft volgens het OM slecht meegewerkt aan onderzoek naar zijn psychische gesteldheid tijdens zijn observatie in het Pieter Baan Centrum. Ook wilde hij niet meewerken aan rapportage door de reclassering. Maar vandaag zei hij alsnog open te staan voor een gesprek met een psycholoog over de aanwijzingen dat hij lijdt aan een autische stoornis. Het OM wil dat deskundigen van het PBC daarover met hem gaan praten.
De Utrechter zwijgt verder nog altijd over de verdenkingen en heeft geen verklaring willen geven over de belastende bewijzen die in zijn richting wijzen. Het is mede daarom onacceptabel om hem nu op vrije voeten te stellen, vond de officier van justitie. De rechtbank was het daar mee eens.
De zaak tegen C. wordt op 22 april inhoudelijk behandeld. Alle verdenkingen worden dan met hem besproken en het Openbaar Ministerie komt met een strafeis. De slachtoffers krijgen de gelegenheid om zich uit te spreken. De rechtbank heeft de hele dag voor uitgetrokken voor de behandeling van de zaak.