Bekennende jonge drugsdealer onder voorwaarden niet terug naar gevangenis

© Facebook / Politie Woerden
UTRECHT - Een 19-jarige Utrechter die vorig jaar werd opgepakt voor bezit en dealen van harddrugs hoeft niet terug naar de gevangenis. De rechtbank veroordeelde hem vandaag tot 210 dagen gevangenisstraf, waarvan 114 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Omdat hij drie maanden in voorarrest zat, komt hij nu vrij. De jongen krijgt een relatief milde straf, omdat hij heeft meegewerkt aan het onderzoek en zijn leven wil beteren.
Ook hield de rechtbank er rekening mee dat hij niet eerder voor iets dergelijks is veroordeeld. Omdat er onvoldoende bewijs was dat hij bij de drugshandel nauw samenwerkte met anderen, is hij vrijgesproken van het zogenoemde medeplegen.

Bekentenis

De Utrechter bekende twee weken geleden in de rechtbank dat hij vorig jaar drie maanden lang in cocaïne en heroïne handelde. Hij vertelde ook hoe hij te werk ging. Zo zette hij andere jongens in om de drugs voor hem te bezorgen en had hij verschillende adressen waar hij de drugs bereidde en in kleine hoeveelheden verpakte. Klanten bestelden telefonisch bij hem via een dealerlijn. De drugs werden bezorgd in en rond de stad Utrecht, maar hij had ook klanten in Woerden.
De officier van justitie betoogde tijdens de rechtszaak dat hij erop vertrouwt dat de jongen de kans die hij krijgt om zijn leven te beteren zal aangrijpen. De rechtbank heeft als stok achter de deur verschillende voorwaarden aan het vonnis verbonden. Zo moet de jongen onder toezicht van de reclassering aan de slag gaan met een baan of opleiding en mag hij geen contact hebben met medeverdachten.
Verder moet de jongen een behandeling ondergaan om zijn gedrag te verbeteren. En de politie zal in de gaten houden of hij geen extra telefoons in zijn bezit heeft, waarmee hij een nieuwe dealerlijn zou kunnen beginnen. Voor elke overtreding van de voorwaarden die hem zijn opgelegd moet hij twee weken naar de gevangenis, besliste de rechtbank.

Straatwaarde

Het afgelopen jaar zijn in de stad Utrecht bij verschillende acties van politie en OM veertien jonge straatdealers aangehouden. Een aantal van hen is inmiddels veroordeeld. Samen met de gemeente wordt geprobeerd te voorkomen dat deze jongeren verder afglijden in de zware criminaliteit. Daarvoor wordt voor de verschillende jonge verdachten een Persoons Gerichte Aanpak ontwikkeld. Ook de bekennende dealer uit Vleuten heeft een PGA-begeleider van de gemeente.
Daarnaast werken politie, justitie en gemeentes onder meer met de reclassering en jeugdzorg samen in het project Straatwaarde,