Podcast Stadhuisplein Utrecht over de draai van D66 en de gevolgen voor de verkiezingen

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - D66 en GroenLinks denken opeens heel anders over bouwen in Polder Rijnenburg. Kunnen ze na de verkiezingen in maart wel samen in een coalitie zitten? Die vraag (en meer) komt aan bod in de podcast Stadhuisplein Utrecht.
Vandaag presenteerde D66 een plan voor Polder Rijnenburg, ze willen binnen vijf jaar gaan bouwen. Dat plan staat haaks op het beleid van het college waarin GroenLinks en D66 samenwerken, dat beleid schrijft voor dat de polder nog decennia onbebouwd blijft. Tom Staal: "Als je wat in Polder Rijnenburg wilt bereiken, of dat nou windmolens zijn, woningen of een combinatie daarvan, dan heb je niets aan GroenLinks, want die houdt de boel al jaren tegen."
Gespreksleider Marc van Rossum du Chattel voegt daaraan toe dat D66 vandaag door dit nieuwe standpunt in te nemen, niet opnieuw met GroenLinks in een college kan. VVD-lijsttrekker Marijn de Pagter is het daar grotendeels mee eens: "Als GroenLinks blijft vasthouden aan 'niet bouwen in Rijnenburg', dan lijkt een nieuwe samenwerking inderdaad uitgesloten." De Pagter geeft aan wel blij te zijn met de draai van D66, hij ziet nieuwe kansen om te gaan bouwen in Rijnenburg, iets dat de VVD al jaren wil.
Je kan de podcast hier beluisteren:
In Stadhuisplein komt nog meer aan de orde. Tom Staal, die als journalist actief is in de Tweede Kamer, doet een hartstochtelijke oproep om je vooral te verdiepen in de standpunten van lokale partijen, omdat die nog al eens afwijken van het landelijk beeld. Volgens Staal heb je lokaal veel meer invloed met je stem, dan bijvoorbeeld bij Kamerverkiezingen of verkiezingen voor de provincie.
Verder praat het panel over de nieuwkomers bij de verkiezingen. Volgens Marijn de Pagter maakt ook BV NL (Belang van Nederland) zich op om mee te doen. Marc van Rossum meldt dat Marcello van de Wal opnieuw een gooi wil doen naar een raadszetel. En de algemene verwachting is dat ook Forum voor Democratie zijn opwachting zal maken. Tenslotte kwam ook participatie aan de orde en de heropening van de horeca. Volgens de VVD moeten de 'terrassenbelasting' afgeschaft worden, of in ieder geval een restitutie over de afgelopen twee jaar