Kapster stopt geluidsoverlast met ketting om hals van eethuisbaas, OM eist jaar cel voor poging doodslag

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
ZEIST/VLEUTEN - Een kapster uit Zeist raakte anderhalf jaar geleden zo over haar toeren van de nachtelijke overlast die een restauranteigenaar in haar straat veroorzaakte, dat zij boos op de man afstapte. Dat dit uitdraaide op een gewelddadig incident waarbij zij een ketting rond de nek van de uitbater van het eethuis draaide en zo lang aantrok dat hij in doodsnood raakte en bewustloos raakte, was nooit haar bedoeling geweest, vertelde ze vandaag in de rechtbank.
De 41-jarige eigenaresse van een kapperszaak in Zeist stond vandaag in de Utrechtse rechtbank terecht voor poging tot doodslag. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat de vrouw een jaar de gevangenis in. Ook zou zij het slachtoffer 84.000 euro aan schadevergoedingen moeten betalen.
Voor mijn gevoel ben ik heel even dood geweest. De vrouwelijke dader ging direct na het incident huilen. Iedereen ging ervan uit dat ik de dader was.
Slachtoffer

Kon niet slapen

De vrouw woonde destijds op de Steynlaan in Zeist, vlakbij een Marokkaans eethuis. Zij vertelde dat zij na een barbecue op vrijdagavond 19 juni 2020 kort na middernacht was thuisgekomen. Zij moest de volgende ochtend vroeg op en kon niet slapen door de harde muziek die beneden vanuit de auto van de eethuiseigenaar kwam. De man wachtte op een bestelling die hij moest bezorgen en zat volgens de vrouw ondertussen achter het stuur aan een grote ballon met lachgas te lurken.
Op weg naar beneden pakte de vrouw een stuk ketting mee, dat was overgebleven na het ophangen van een lamp in haar zaak. Direct na het incident vertelde zij de politie dat zij de ketting had meegenomen om zichzelf zonodig te kunnen verdedigen. Op beelden van de bewakingscamera van het restaurant is te zien dat er een woordenwisseling plaatsvind tussen de vrouw en de man in de auto.

Ketting om nek

"Middenin de nacht met lachgas achter het stuur en zo hard muziek draaien. Dat doe je toch niet, mensen moeten ook slapen", zou zij tegen de man hebben gezegd. Op dat moment loopt het broertje van het slachtoffer naar de auto met een tas met bestellingen die moeten worden bezorgd. De man stapt uit, waarop de vrouw naar hem toeloopt en de ketting om zijn nek slaat, naar achteren leunt en met kracht trekt.
Hij valt twee keer op de grond, roept dat hij geen lucht kan krijgen en blijft uiteindelijk roerloos liggen. Ondertussen blijft zijn broertje uit alle macht tegen het hoofd van de grotere vrouw slaan, om te zorgen dat zij loslaat. De restauranteigenaar zag vlekken voor zijn ogen en dacht dat hij dood zou gaan, vertelde hij huilend in de rechtszaal. Omdat de vrouw begon te huilen, zouden omstanders hebben gedacht dat hij de dader was.

Heel even dood

Toen hij bijkwam zat de vrouw bovenop hem en zat de ketting nog steeds om zijn nek. Uiteindelijk zou zij uit eigen beweging hebben losgelaten en een getuige hebben gevraagd de politie te bellen. Het slachtoffer werd nagekeken door een arts. Hij had gelukkig slechts lichte verwondingen, vooral striemen in zijn hals en nek.
Volgens het slachtoffer was hij naar zijn gevoel "heel even dood geweest." Hij was niet ernstig gewond, maar de psychische gevolgen zouden groot zijn geweest. Hij krijgt nog altijd therapie en door angststoornissen zou hij niet meer in staat zijn geweest zijn restaurant uit te baten. Dat is na het incident gesloten. De schade wil hij verhalen op de kapster.
Ik weet zeker dat ik hem niet probeerde te wurgen. Ik wist niet wat er zou gebeuren als 'ie los zou komen.
Verdachte

Geëxplodeerd

De verdachte verklaarde dat zij de man met de ketting naar zich toe trok om te voorkomen dat zij geslagen zou worden. "Ik weet zeker dat ik hem niet probeerde te wurgen. Ik wist niet wat er zou gebeuren als 'ie los zou komen. Het is voor alle partijen een shock, het is gewoon geëxplodeerd. Ik vind het voor hem ook heel erg", zei de vrouw geëmotioneerd.
Zij is na het incident in behandeling gegaan en heeft medicatie om haar door ADD veroorzaakte impulsen te beheersen. De officier van justitie vond desondanks dat de zaak niet met een taakstraf kan worden afgedaan. Het OM eist voor poging tot doodslag 15 maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De behandeling zou zij voort moeten zetten.

Coronamaatregelen

Haar advocaat Niels van Dijk betoogde dat er hooguit sprake was geweest van mishandeling. Zijn cliënt had geen opzet gehad om de man van het leven te beroven, toen zij op hem afstapte. In het verleden zou zij zelf slachtoffer zijn geweest van geweld en misbruik. Ook was de restauranteigenaar slechts lichtgewond geraakt. De hoge schadevergoeding die hij eist, zouden de vrouw voorgoed ruïneren, stelde de raadsman.
Volgens hem is de gevorderde schadevergoeding bovendien onvoldoende onderbouwd, het restaurant kan bijvoorbeeld ook door de coronamaatregelen ten onder zijn gegaan. Verder bekritiseerde hij het OM, omdat met geen woord gerept werd over het lachgasgebruik door het slachtoffer. Dat is door een camera vastgelegd en zou ook de oorzaak kunnen zijn geweest voor het bewustzijnsverlies.
Na het incident werd de vrouw volgens haar advocaat door familieleden van het slachtoffer in haar kapperszaak bedreigd. Zij heeft haar huis in Zeist gedwongen moeten verlaten en is naar Vleuten verhuisd.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak, op maandag 7 februari.