Utrechtse beeldhouwer Theo van de Vathorst overleden

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Utrechtse beeldhouwer Theo van de Vathorst is vrijdag op 88-jarige leeftijd overleden. Van de Vathorst is onder andere bekend van zijn ontwerp van de bronzen deuren van de Domkerk en van de buste van Anton Geesink die bij de Jacobikerk in Utrecht staat.
Theo van de Vathorst is een bekend gezicht in de Utrechtse kunstwereld. Het Centraal Museum heeft een aantal beelden en gedenkpenningen van van de Vathorst in haar collectie. Ook ontwierp van de Vathorst het standbeeld van voetbalclub DOS. De club waar FC Utrecht uit is ontstaan, die in 1958 landskampioen werd.
Theo van de Vathorst overleed vrijdag op 88-jarige leeftijd in zijn woonplaats Utrecht.
Theo van de Vathorst overleed vrijdag op 88-jarige leeftijd in zijn woonplaats Utrecht. © Nabestaanden Theo van de Vathorst
Nabestaanden laten op de website van Theo van de Vathorst weten dat hij in zijn geboorteplaats Utrecht rustig is overleden.
Reactie van wethouder Anke Klein, namens de gemeente Utrecht: "Het verdrietige nieuws heeft mij vandaag bereikt. Ik wens allereerst de dierbaren van Theo van de Vathorst heel veel sterkte met dit verlies. Utrecht verliest een veelzijdig kunstenaar. Wij zijn als gemeente dankbaar voor het werk dat Theo van de Vathorst gemaakt heeft voor de stad. Op maar liefst dertien openbare plekken in Utrecht staan zijn bijzondere beelden. Wie kent niet het borstbeeld van Anton Geesink voor de Jacobikerk of het 'Marktvrouwtje' op de Vismarkt. Van de Vathorst maakte ook de Deuren van de Domkerk en de Maartenspenning."

De deuren van de Domkerk

In 2017 zond RTV Utrecht de documentaire De deuren van de Domkerk uit. Daarin vertelt Theo van de Vathorst over het ontwerp- en maakproces van de monumentale bronzen deuren.
Theo van de Vathorst ontwierp de deuren van de Domkerk