UMC Utrecht versoepelt niet mee met landelijke quarantaineregels

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het UMC Utrecht houdt voorlopig nog even vast aan de oude quarantaineregels en versoepelt dus niet mee met de nieuwe maatregelen van het kabinet. Dat schrijft het ziekenhuis op de site.
Het kabinet liet vrijdag weten dat mensen die een boosterprik hebben gehad niet langer in quarantaine hoeven als ze in nauw contact zijn geweest met iemand met corona. Ook huisgenoten van coronapatiënten hoeven niet langer binnen te blijven.
Behalve als je naar het UMC Utrecht moet. "Hebt u nauw contact gehad, dan kunt u niet naar het UMC Utrecht en Wilhelmina Kinderziekenhuis komen tot tien dagen na het laatste contact met iemand met corona (ook niet als u gevaccineerd of geboosterd bent)", is op de site te lezen.

Kwetsbare patiënten

De regel heeft vooral betrekking op bezoekers. Voor mensen die naar het ziekenhuis komen voor behandeling wordt gezocht naar een passende oplossing. "Dan overleggen we met de patiënt of een telefonisch consult of een videoconsult mogelijk is", aldus de woordvoerder van het ziekenhuis.
Als dat niet gaat kan het ziekenhuis de patiënt eventueel met wat aanpassingen ontvangen. "Dan doen we dat bijvoorbeeld op een andere locatie in het ziekenhuis", zegt de woordvoerder. "En dan zorgen we dat de arts de nodige beschermende maatregelen treft."
Reden voor deze keuze is het feit dat er in het ziekenhuis kwetsbare patiënten liggen, legt de woordvoerder uit. "Wij zijn een groot ziekenhuis met veel bewegingen, dus we houden de regels liever iets strakker aan."
Het UMC Utrecht is niet het enige ziekenhuis dat niet mee versoepelt. Ook in het Radboudumc in Nijmegen blijven de oude regels van kracht. Het Maastricht UMC vraagt patiënten "bij voorkeur" een nieuwe afspraak te maken na contact met een positief geteste huisgenoot, of een huisgenoot met klachten. De arts bepaalt daar of de afspraak zonder problemen kan wachten.