Raad blij met opkoopbescherming, maar er moeten meer huizen onder vallen

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad is blij met de plannen om beleggers te weren van de woningmarkt. Wel zouden sommige fracties liever zien dat de zogenoemde opkoopbescherming gaat gelden voor een groter deel van de woningvoorraad.
Utrecht voert de opkoopbescherming in maart in. Wie dan een huis koopt van maximaal 440.000 euro, mag dat de eerste vier jaar in principe niet verhuren. Op die manier moet worden voorkomen dat beleggers hele huizenblokken in de stad opkopen voor verhuur, zodat starters er nauwelijks nog aan te pas komen.
Bij die grens van 440.000 euro wringt het nog een beetje. ''Laten we eerlijk zijn, voor dat geld kun je bijna geen woning meer krijgen'', zegt PvdA-fractievoorzitter Rick van der Zweth. ''Een normale rijtjeswoning is duurder, dus die grens kan wel omhoog.''
Tekst gaat verder onder de video.
Utrecht wil beleggers weren van de woningmarkt, wat vindt de raad ervan?
Ook het CDA wil dat iets anders aanpakken. ''Wij zouden de lat wijk- en buurtgericht maken. In Overvecht vallen zowat alle koopwoningen eronder, daar zou je een andere grens kunnen hanteren'', oppert fractievoorzitter Jantine Zwinkels. GroenLinks wil zelfs dat alle koopwoningen in de stad eronder gaan vallen.
De VVD gaat onder voorwaarden akkoord met het weren van beleggers: ''Als er daadwerkelijk meer woningen komen en de markt ontspant zich, dan moet je op een gegeven moment ook zeggen: 'die opkoopbescherming wordt afgebouwd naar 330.000 of de wet wordt buiten werking gesteld. Nu op dit moment is het crisis en dat vraagt om crisismaatregelen'', aldus raadslid Erik van der Marel.

Waterbedeffect

Deskundigen zetten eerder vraagtekens bij de nieuwe regels. Volgens de Vereniging Eigen Huis is opkoopbescherming niet de heilige graal. "Het woningtekort is niet dit jaar of volgend jaar opgelost. Wat Utrecht en andere steden nu doen is pleisters plakken, een noodverbandje.''
Ook bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht Edwin Buitelaar vraagt zich af of de maatregel effectief zal zijn. ''Hypotheekrenteaftrek werkt prijsopdrijvend, evenals de lage rente. Daarnaast is het aanbod van woningen zeer beperkt. Ik ben ook benieuwd naar het waterbedeffect van de opkoopbescherming."
Het waterbedeffect houdt in dat beleggers uitwijken naar omliggende gemeenten om hun rendementen veilig te stellen. GroenLinks in De Bilt heeft daarom al voorgesteld om het voorbeeld van Utrecht te volgen.

Verdringing van huurders

Een andere zorg zou kunnen zijn dat de maatregel als onbedoeld gevolg kan hebben dat huren moeilijker wordt. Jeffrey Koppelaar van Student & Starter is daar niet zo bang voor: ''Het aantal huurwoningen zal niet per se achteruitgaan, er zullen er enkel minder bij komen in de vrije sector.'' Dat is volgens de partij niet direct een groot probleem: ''De mensen die huren in de vrije sector willen meestal juist dolgraag een eigen huis kopen.''
Ook PvdA-fractieleider Van der Zweth is niet zo bang voor verschraling van het huuraanbod: ''Er komt echt nog wel verhuur, met strak gereguleerde huurprijzen. Maar er is geen reden dat beleggers zich melden op Funda en de woningen wegkapen voor starters.''