Utrecht vergoedt coronaproducten bij kwetsbare groepen

© Pixabay
UTRECHT - De gemeente Utrecht is bereid om organisaties die zich bezighouden met kwetsbare doelgroepen extra te ondersteunen. Deze organisaties kunnen kosten voor zelftests en medische mondkapjes bij de gemeente declareren, zei wethouder Eelco Eerenberg (D66) vandaag tijdens het vragenuur. Een groot aantal partijen, onder aanvoering van de PvdA vroegen de wethouder om opheldering.
Fractiemedewerker Ilse Raaijmakers van de PvdA zegt dat bij diverse organisaties de situatie nijpend is: "De kosten om aan de corona-maatregelen te voldoen kunnen behoorlijk oplopen. Denk aan hygiënische producten, zelftesten en sinds kort ook medische mondkapjes. Betrokkenen die met kwetsbare doelgroepen werken hebben bij ons aan de bel getrokken vanwege de almaar oplopende coronakosten."
Volgens Raaijmakers bekostigen organisaties die bijvoorbeeld met dak- en thuislozen werken, deze middelen zelf. Dat noemt de PvdA onwenselijk.

Gratis mondkapjes

Wethouder Eerenberg gaf aan bekend te zijn met het feit dat de kosten daarvoor hard oplopen. Volgens hem doet Utrecht al heel veel voor kwetsbare groepen. Zo is er een ruimte waar dak- en thuislozen kunnen verblijven als ze in isolatie moeten. Die ruimte is ook beschikbaar voor ongedocumenteerden. Ook kunnen mensen met een laag inkomen en een U-pas, gratis mondkapjes ophalen op de wijkbureaus.
De wethouder maakte bekend dat één organisatie een financieel beroep gedaan heeft op de gemeente vanwege de zelftests en mondkapjes. Voor dit soort situaties is er een corona-meerkosten-regeling, ingesteld door het Rijk. Indien zorgaanbieders meerkosten maken in verband met corona, dan kunnen ze die bij de gemeente declareren, zegt Eerenberg. Die regeling is echter voor 2021, maar de wethouder is bezig om die te verlengen voor dit jaar.