Maarssense advocatenneef van Ridouan T. blijft in cel: 'Hij wist van ontsnappingsplan en dacht actief mee'

© ANP
MAARSSEN/UTRECHT - Youssef T., de Maarssense advocaat en neef van de vermeende topcrimineel Ridouan T., blijft de komende maanden in voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald aan het slot van de eerste inleidende openbare zitting in de strafzaak tegen hem. De Maarssenaar was zelf niet aanwezig, zijn twee advocaten wel.
De 38-jarige T. heeft volgens het OM zijn positie als advocaat misbruikt door als boodschapper te fungeren tussen Ridouan T. en diens criminele aanhang. T. zit sinds december 2019 in voorarrest in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, nadat hij in Dubai was gearresteerd als hoofdverdachte in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo, waar ook moorden in Utrecht en IJsselstein onder vallen.
Youssef T. bezocht zijn neef vorig jaar jaar met grote regelmaat in de EBI, in zijn hoedanigheid als advocaat. Vanaf augustus nam justitie de communicatie tussen de twee op tijdens de bezoeken. Zij bleken volgens het OM op geraffineerde en "zeer doortrapte" manier te communiceren over gewelddadige ontsnappingsplannen, over grootschalige drugshandel en over het witwassen van daarmee verdiend fortuin.

Verbijsterende brutaliteit

Youssef T. wist op alle fronten van de hoed en de rand en dacht actief mee, aldus het OM. "Wij zijn verbijsterd dat er op zo'n brutale manier door een advocaat misbruik is gemaakt van zijn positie", aldus de officier van justitie. De communicatie verliep onder meer via notitieblokjes waarin boodschappen aan elkaar werden getoond en daarna zorgvuldig doorgekrast, terwijl de mannen onderwijl over andere zaken hardop spraken. Ook zou T. zijn iPad hebben ingezet.
De advocaten van Youssef T. hadden om al dan niet voorwaardelijke vrijlating gevraagd. Het OM verzette zich daartegen. De rechtbank besliste dat er momenteel nog voldoende ernstige bezwaren tegen T. zijn om hem voorlopig vast te houden.
Er zitten berichten in het dossier waaruit zijn bemoeienis blijkt, constateerde de rechter, en dat hij weet waarover wordt gesproken. Alle onderzoekswensen van T.'s raadslieden zijn door de rechtbank afgewezen. De advocaten willen in kaart brengen of er nog andere "doorgeefluiken" zijn geweest dan T. De rechtbank vindt dat een tot dusver "onvoldoende onderbouwd scenario".
Na zijn arrestatie heeft Youssef T. slechts mondjesmaat willen verklaren. Hij beroept zich op zijn verschoningsrecht, dat hij als advocaat heeft. Justitie dringt erop aan dat T. wel gaat praten, omdat er nog steeds sprake is van een zeer ernstige dreiging. De communicatielijn is wel gestopt, maar dat geldt "niet automatisch" voor de plannen voor een uitbraak of ontsnapping, meent het OM. Ridouan T. heeft aangegeven dat hij niet wil verklaren in de strafzaak tegen zijn neef. Hij is ook verdachte in dit onderzoek, maar het OM gaat er niet vanuit dat het tot een vervolging gaat komen.

Niet uit vrije wil

NRC Handelsblad onthulde vorige week delen uit het strafdossier tegen T. Daarin gewag werd gemaakt van de ontsnappingsplannen. De krant citeerde ook uit politieverhoren van T., waarin hij erkent dat hij fout zat en dat hij "niet uit vrije wil" heeft gehandeld.
De rechtbank sprak haar zorgen uit over het feit dat er zo uitvoerig uit (vertrouwelijke) dossierstukken is gelekt. "Zorgelijk en uiterst onwenselijk." Ook het Openbaar Ministerie en de beide raadslieden zijn daar allerminst gelukkig mee. Volgens de rechtbank is onduidelijk wie de stukken heeft doorgespeeld.
Het OM ziet Ridouan T. uit Vianen als opdrachtgever van een reeks moorden in onder meer Utrecht en IJsselstein. Ook zijn de broer (Reduan), advocaat (Derk Wiersum) én vertrouwenspersoon (Peter R. de Vries) van de Utrechtse kroongetuige in het Marengo-proces geliquideerd.