Burgemeesters roepen kabinet op: herzie het coronabeleid

© Nieuwsuur
UTRECHT - Een groep burgemeesters heeft in de Volkskrant een noodkreet geschreven aan het kabinet. Ze vinden dat de logica in het coronabeleid zoek is. Onder meer Sharon Dijksma (Utrecht) en Lucas Bolsius (Amersfoort) hebben de brief ondertekend. Ook de Woerdense burgemeester Victor Molkenboer schrijft op Twitter dat hij helemaal eens is met de inhoud.
Volgens de burgemeesters trekt het huidige coronabeleid een te zware wissel op burgers en lokaal bestuur. Daardoor ontstaat een 'bijna onhoudbare situatie', zo is te lezen in de brief.
Veel maatschappelijke sectoren zitten in een uitzichtloze positie, vinden de burgemeesters. "Juristen draaien overuren om uit te dokteren of een yogastudio in een museum of een kapsalon in een theater moet worden toegestaan of verboden volgens de landelijke noodwetgeving."
Ook vragen de burgemeesters zich af of de coronamaatregelen wel echt nodig zijn. "Weliswaar zijn heel veel mensen besmet, maar ze worden ook minder snel en minder ernstig ziek. In de ons omringende landen worden, zonder heel grote ongelukken, veel minder vergaande maatregelen getroffen."
Tot slot roepen de burgemeesters het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer op het coronabeleid 'fundamenteel' te herzien.
Naast Dijksma en Bolsius hebben ook burgemeesters van grote steden als Amsterdam (Femke Halsema), Rotterdam (Ahmed Aboutaleb) en Den Haag (Jan van Zanen) de brief ondertekend.