Verbazing in De Meern over brandput naast rivier Leidse Rijn

UTRECHT/DE MEERN - Diverse bewoners rond de Rijksstraatweg in De Meern vragen zich af wat het nut van een brandput in hun straat is. Die werd vorige maand aangelegd, en dat bleek een enorme klus. Onnodig, zeggen omwonenden tegen RTV Utrecht, want de rivier de Leidse Rijn is een onuitputtelijke bron van water. Maar dat ligt toch iets anders, legt de Veiligheidsregio uit.
De bewoonster van het pand direct achter de nieuwe put snapt er niets van. Een aannemer kwam met veel zwaar materieel en was dagen bezig. En nu is er dus die brandput, een buis die uit de grond komt met een beugel er om heen, om hem te beschermen. "Waarom hebben ze niet een put met een deksel gemaakt, die zie je niet en je hebt er geen last van", zegt ze. Ze heeft de gemeente gevraagd om boompjes en struiken om het ding te zetten.

'Onnozele uitgaven'
Een andere bewoner van de straat is duidelijker: "Ik vraag mij af welke ambtenaar dergelijke besluiten neemt om met gemeenschapsgeld dit soort - in mijn ogen - onnozele uitgaven te doen", stelt hij. Hij kiest ervoor om niet met zijn naam in de publiciteit te komen, vanwege zakelijke belangen. "De Rijksstraatweg is gelegen aan de Leidse Rijn, die vol zit met voldoende prima bluswater voor een enorme brand."
Open water is niet altijd goed bereikbaar en kan bevriezen
De Veiligheidsregio wil het met alle plezier uitleggen, zegt woordvoerder Herman Wesseling. Hij bevestigt dat er op de Rijksstraatweg een zogenoemde geboorde put is geslagen. Hoewel de gemeente verantwoordelijk is voor de bluswatervoorzieningen, benadrukt Wesseling, kan hij wel meer vertellen over het waarom.
"Primaire blusmiddelen zijn ondergrondse brandkranen die zijn aangesloten op het drinkwaternet", legt Wesseling uit. "Dergelijke aansluitingen hebben we altijd op redelijke afstand van de voordeur." Maar voor sommige gebieden zijn deze ondergrondse brandkranen niet aanwezig.
"De brandweer heeft geconstateerd dat in het gebied rond Leidsche Rijn extra bluswatervoorziening nodig is en heeft de gemeente hierover geadviseerd." En dus ging Utrecht aan de slag. De afgelopen maanden zijn er op vijftien plekken in het gebied geboorde putten geslagen.

Grote brand
"Geboorde putten zijn onze secundaire bron voor bluswater, maar daar stellen we wel eisen aan. Het moet een minimale opbrengst per uur hebben. En ze moeten goed bereikbaar zijn", zegt de woordvoerder van de Veiligheidsregio. Een groot voordeel van geboorde putten is dat ze niet bevriezen. Dat geldt niet voor open water. En daarom is dat voor de brandweer pas een tertiaire of derde bron. "Dat gebruiken we eigenlijk pas in een later stadium bij een brand. Bijvoorbeeld als het een hele grote brand is."
Het grote probleem bij open water is dat het niet altijd beschikbaar is. Soms kan de brandweer er niet goed bij omdat er bomen staan, of andere 'inrichtingselementen'. Ook kan het water moeilijk bereikbaar zijn vanwege steile of instabiele oevers. En het water kan ook bevroren zijn. "En daarom willen we open water niet, als we aankomen, als eerste watervoorziening."