Cameratoezicht op J.C. Maylaan vanwege overlastgevende jongeren

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - De gemeente Utrecht verplaatst het cameratoezicht van de Adenauerlaan naar de J.C. Maylaan in Kanaleneiland. Het gaat om de winkelstrip achter de Marco Pololaan. Jongeren veroorzaken daar de laatste tijd voor steeds meer overlast. Met de camera's moet daar een einde aan komen.
In de straat wordt er geregeld lachgas gebruikt, terwijl daar een verbod op is in de wijk. Ook zorgen de jongeren voor vernielingen. Bewoners en ondernemers voelen zich geïntimideerd door deze groep en zien het gebied achteruit gaan, schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de raad. Tijdens kerst werd daar nog iemand opzettelijk aangereden, waardoor een 19-jarige fietser een beenamputatie moest ondergaan.
"Met tijdelijk cameratoezicht verwachten we sneller te kunnen inspelen op de behoeften van omwonenden en de ondernemers uit het gebied. Potentiële overlast kan eerder in de kiem worden gesmoord", aldus het college.

Positief effect

De camera's hebben eerder op de Adenauerlaan een positief effect gehad, schrijft het college. "In de periode van inzet is er geen enkele auto-inbraak in het gebied gepleegd en is de jeugd- en geluidsoverlast beperkt gebleven. Ook zijn er geen verdachte situaties meer gemeld." Volgens de gemeente is de buurt ook positief over het cameratoezicht: veel bewoners willen het liefst dat de camera's er blijven hangen.
Ook op het Herderplein en in Geuzenwijk stonden de afgelopen maanden flexcamera's, maar die blijven in ieder geval nog drie maanden staan. Overlast op het Herdersplein blijkt te worden veroorzaakt door drie jeugdgroepen. Inmiddels worden er gesprekken gevoerd met de ouders van de overlastgevers, meldt de gemeente.
In Geuzenwijk is de overlast volgens de gemeente ook afgenomen, maar daar ging het tijdens de jaarwisseling weer mis. De ME moest zelfs worden ingezet om de rust in de wijk weer te herstellen. Bewoners denken dat de overlast weer terugkeert als de camera's worden weggehaald.