Chauffeur (22) Vleutense Kruidvat-overval hoeft niet de cel in, wel maximale taakstraf

© 112mediautrecht
VLEUTEN - Een 22-jarige man uit Vleuten, die volgens de rechtbank als bestuurder van de vluchtauto meewerkte aan een gewelddadige overval, krijgt daarvoor geen gevangenisstraf. Wel krijgt hij de maximale taakstraf van 240 uur en moet hij een schadevergoeding betalen aan een winkelmedewerker.
De overval werd op 11 maart vorig jaar gepleegd door twee 14-jarige jongens, die de kassamedewerkster met messen bedreigden. Zij maakten zo'n 600 euro buit. De twee 14-jarigen zijn vorig jaar tot deels voorwaardelijke jeugddetentie veroordeeld voor twee overvallen en een aantal andere geweldsmisdrijven. Zij hebben de overval op het Kruidvat aan de Hindersteinlaan bekend en hebben verklaard dat zij die samen met de man uit Vleuten hebben gepleegd. De buit zouden zij ook met zijn drieën hebben gedeeld.

Ontkennen

B. bleef in de rechtbank volhouden dat hij vooraf niets van de plannen had geweten en dat een vierde man de auto na de overval had bestuurd. Maar dat verhaal is volgens de rechters alles behalve geloofwaardig en betrouwbaar.
"De twee daders hebben beiden verklaard dat zij zich voorafgaand aan de overval hebben omgekleed in de auto van verdachte, waarbij messen uit een tas zijn gepakt en overhandigd", aldus de rechters in het vonnis. "Verdachte heeft vervolgens in zijn auto op de twee daders gewacht en is, nadat zij kwamen aanrennen en waren ingestapt met een vuilniszak met rinkelende munten, vol gas weggereden. Verdachte moet dan ook hebben geweten dat hij behulpzaam was bij een gewapende overval."

Gevangenisstraf

De officier van justitie eiste twee weken geleden nog een onvoorwaardelijk gevangenisstraf voor de 22-jarige man, die overigens functioneert op een kinderlijk niveau omdat hij op 5-jarige leeftijd hersenletsel opliep. Hij is daardoor kwetsbaar en gemakkelijk beïnvloedbaar.
Dat en het feit dat de man hiervoor nog nooit met justitie in aanraking is geweest heeft de rechtbank doen besluiten om de man te veroordelen tot een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Wel krijgt hij een proeftijd van twee jaar.
"De rechtbank wil verdachte nog een kans bieden zijn leven te beteren. Wel acht de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf noodzakelijk voor verdachte om de ernst van de feiten te onderstrepen, om hem te motiveren zich in te blijven zetten voor de hulpverlening en om hem ervan te weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen", aldus de rechters.