Voor Dennis (45) is de koopkrachtdaling beangstigend: 'Gaat van kwaad tot erger'

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
UTRECHT - De 45-jarige Dennis uit Utrecht heeft veel last van de koopkrachtdaling. Hij heeft als baby zuurstoftekort gehad waardoor hij hersenletsel opliep en werd afgekeurd. Met zijn WIA-uitkering heeft hij maandelijks niet veel te besteden en dat het levensonderhoud in rap tempo duurder wordt, ziet hij met lede ogen aan.
"Het is een gekke tijd voor ons allemaal. Ik ben veel thuis en probeer de tijd door te komen. Ik merk aan de boodschappen en energierekening dat ik er op achteruit ga", vertelt Dennis.
Hij had last van overgewicht en kreeg daarom een maagverkleining. Nu is het zaak om zo gezond mogelijk te eten, iets wat volgens hem steeds moeilijker gaat: "Helaas is gezond eten duurder dan ongezond eten. Dat kan problemen geven. Ook naar de sportschool gaan of naar het zwembad is duur. Ik heb een U-pas (een pas voor minima waarmee veel activiteiten gratis of met korting worden aangeboden, red.) maar zelfs met korting is het dan nog te duur. Ik kan ook nooit eens veel boodschappen tegelijk inslaan want daar heb ik het geld dan niet voor."
Bovendien maakt hij vanwege zijn beperking veel extra kosten. "Zo moet ik bijvoorbeeld aangepaste schoenen hebben. Dat wordt wel deels vergoed, maar je hebt wel een eigen bijdrage."
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) in Utrecht heeft uitgerekend dat gezinnen het maandelijks gemiddeld met zo'n 40 euro minder moeten doen. De grootste boosdoener is de hoge inflatie, constateren onderzoekers van het instituut. Die is flink opgelopen door de hoge energieprijzen. Het Nibud was in september al somber over de koopkrachtprognoses. Maar toen was niet te voorzien dat met name gas en elektriciteit zo sterk in prijs zouden toenemen als de afgelopen maanden is gebeurd.
Koopkracht daalt flink: gezinnen gaan er maandelijks gemiddeld 40 euro op achteruit

Jan met de pet

Dennis is bang dat hij in een sociaal isolement zal raken doordat hij minder te besteden heeft. "Ik breng meer tijd thuis door omdat reizen naar familie buiten de stad lastiger wordt. Ik heb al niet veel mensen om me heen, maar mijn wereldje wordt zo nog kleiner. Veertig euro per maand minder is voor een modaal gezin misschien niet veel, maar voor Jan met de pet wel. Het gaat van kwaad tot erger."
De Utrechter heeft een 6-jarig zoontje en op termijn wil hij verhuizen naar een grotere woning om hem wat meer ruimte te geven. Dat lijkt er niet in te zitten: "Ik heb nu de mazzel dat ik een lage huur heb, en huursubsidie krijg. Maar probeer met mijn inkomen maar eens wat anders te vinden. Ook een verhuizing brengt allerlei kosten met zich mee. Dat geld heb ik gewoon niet", aldus Dennis.

Oplossing

Een oplossing ligt volgens hem bij de overheid, zo moet het minimumloon omhoog: "Er moet beter gereguleerd worden wie de rekening betaalt. De laagste inkomens trekken aan het kortste eind, ook wat betreft de banenmarkt. Zie maar eens naar een sollicitatie te komen als je niet goed hebt gegeten, of niet de juiste kleding hebt."
Dennis doet nu nog vrijwilligerswerk, maar is van plan om zelf de politiek in te gaan om zijn stem te laten horen: "Wat voor de één een klein ongemak is, is voor de ander een groot probleem."