Kinderen van 5 tot en met 11 uitgenodigd voor coronaprik, 2G-beleid wordt afgeraden

BILTHOVEN/UTRECHT - Gezonde kinderen van 5 tot en met 11 jaar worden vanaf vandaag uitgenodigd voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Hun ouders krijgen een brief van het RIVM in Bilthoven, met daarin informatie over het telefonisch maken van een afspraak.
Voor kwetsbare kinderen was het maken van een vaccinatieafspraak al eerder mogelijk.
Voor kwetsbare kinderen was het maken van een vaccinatieafspraak al eerder mogelijk. © ANP
Het is de bedoeling dat volgende week de eerste prikken worden gezet. Kinderen krijgen een 'kinderdosis' van het vaccin van Pfizer/BioNTech. Kinderen uit hetzelfde gezin worden samen gevaccineerd, als daar ruimte voor is en als ouders dat willen. Ouders moeten dan wel voor elk kind een aparte afspraak maken.
GGD-arts Bas Boogmans op Radio M Utrecht

Gevaarlijke varianten en long covid

De GGD Regio Utrecht betoogt dat hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe kleiner de kans is dat er gevaarlijke varianten van het virus ontstaan. Ook bestaat de kans dat iemand die besmet is long covid krijgt, waardoor er nog maanden na de infectie klachten als vermoeidheid, kortademigheid of pijn kunnen optreden. Toch laten ze de afweging om kinderen wel of niet in te enten nadrukkelijk bij de ouders.
In totaal kunnen bijna 1,3 miljoen kinderen een coronaprik krijgen. Gezonde kinderen krijgen na acht weken een tweede prik. Voor kwetsbare kinderen van 5 tot en met 11 jaar is de tijd tussen de twee vaccinaties korter, namelijk vier weken. Deze kinderen konden al eerder een prikafspraak maken. Het gaat om kinderen met bijvoorbeeld een aangeboren hartafwijking of het downsyndroom. Zij lopen bij een coronabesmetting mogelijk meer risico.

2G-beleid heeft geen zin

De campagne start op de dag dat onderzoekers van onder meer UMC Utrecht met een opdracht van Volksgezondheid concluderen dat de invoering van een 2G-beleid geen zin heeft. Ze bestudeerden voor het ministerie diverse scenario's. Het controleren van bewijzen op basis van vaccinatie, genezing of een test (3G) werkt wel, maar het uitsluiten van mensen die niet gevaccineerd of aantoonbaar hersteld zijn voegt nu weinig toe.
Toen de deltavariant van het virus dominant was, had 2G-beleid nog beter gewerkt dan het huidige 3G-beleid, schrijven de onderzoekers. Nu de omikronvariant het meest voorkomt niet meer. Coronatoegangsbewijzen alleen zijn momenteel sowieso niet genoeg om een oplopend aantal besmettingen te voorkomen, hebben de onderzoekers becijferd. Iedereen testen, ook wel 1G genoemd, werkt beter. Maar daar kleven allerlei praktische bezwaren aan.

Tweede Kamer

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft de bevindingen van de onderzoekers naar de Tweede Kamer gestuurd. In een begeleidende brief zegt hij niet of dit betekent dat het kabinet zal afzien van 2G. Hij stuurt het alleen door "zodat u de uitkomsten mee kunt nemen", is in die brief aan het parlement te lezen.
Het onderzoek werd uitgevoerd door TU Delft, UMC Utrecht, Populytics, Erasmus Universiteit Rotterdam en Erasmus MC. Kuipers heeft eerder gezegd dat de bevindingen belangrijk zouden worden voor de afweging die uiteindelijk door de Tweede Kamer gemaakt moet worden. Het kabinet en de Kamer zullen "op basis daarvan het gesprek voeren", zei hij vrijdag bij de persconferentie.

Politiek omstreden

De invoering van 2G is politiek omstreden. Mensen die niet gevaccineerd zijn en ook niet recent aantoonbaar hersteld zijn van een coronabesmetting hebben volgens de huidige regels nog de mogelijkheid om een coronatest te doen. Die mogelijkheid zou vervallen. Zo wordt de druk om een vaccin te nemen te hoog opgevoerd, vindt een groot deel van de Tweede Kamer.
Kuipers' voorganger Hugo de Jonge besloot het voorstel bij gebrek aan steun vorig jaar niet aan de Kamer te sturen. In de discussie hierover speelt coalitiepartij ChristenUnie een belangrijke rol. De partij was al voor dit onderzoek tegen 2G-beleid. Tweede Kamerlid Mirjam Bikker, die namens de ChristenUnie het woord voert over corona, noemt dit onderzoek een "kantelpunt". Ze zou liever een 1G-beleid zien. "Het buitenland bewijst dat veel meer testen kan én werkt. Na vandaag is het tijd dat ook Nederland hier snel werk van maakt."