Kil gebied rond TivoliVredenburg wordt levendiger en groener

© CU2030
UTRECHT - De omgeving van TivoliVredenburg in Utrecht krijgt een metamorfose. Het muziekpaleis zelf krijgt een nieuwe ingang aan het Vredenburgplein en wordt beter zichtbaar (naam en verlichting), de openbare ruimte wordt groener, sfeervoller en verlevendigd met kunst en de dichte etalages van Hoog Catharijne gaan open. Dat blijkt uit een conceptplan waar bewoners en belanghebbenden deze maand op kunnen reageren.
Het gebied dat onder handen genomen wordt bestaat uit de straten de Vlaamse en Hollandse Toren, de Vredenburgkade en een gedeelte van het Vredenburg. De omgeving is nu te kil met veel stenen, weinig groen en dichte etalages. "De allure die TivoliVredenburg, het Vredenburg, het vernieuwde Hoog Catharijne en de herinrichting van de singel uitademen staat in schril contrast met de openbare ruimte rond TivoliVredenburg", staat in het plan. En: "De stenige straten met veelal dichte etalages worden ervaren als onsympathiek en onwaardig als schakelpunt tussen het nieuwe stationsgebied en historische centrum. In het huidige gebruik is de gestalde fiets dominant."
Nieuwsgierig naar het complete conceptplan? Hier is het te vinden.
In het plan staat dan ook beschreven dat het aantal fietsen teruggebracht moet worden. Onder meer door zo min mogelijk objecten in de openbare ruimte waar je een fiets aan vast kan zetten. Ook meer groen moet het parkeren van fietsten tegengaan. Verder komt een historisch fragment van kasteel Vredenburg in het gebied en is er ruimte voor een terras bij de nieuwe ingang van TivoliVredenburg. Afgelopen zomer is al een muurschildering aangebracht door Hansje van Halem.
Het herinrichtingsplan heet FAME. Het zijn de eerste letters van de thematische straten rond TivoliVredenburg: Food, Art, Music en Energy. Het project is een samenwerking tussen gemeente Utrecht, TivoliVredenburg en Klépierre, de eigenaar van Hoog Catharijne.