Sanquin zoekt 6400 nieuwe bloed- en plasmadonors in Utrecht: 'Helden zonder cape'

© RTV Utrecht / Robert-Jan Booij
UTRECHT - Bloedbank Sanquin wil dit jaar nog 6400 nieuwe bloed- en plasmadonors werven voor de drie locaties in Utrecht. De groei is hard nodig om de bloedvoorziening op peil te houden. Bovendien is sprake van toenemende vraag naar plasmageneesmiddelen.
Donorbloed is bijvoorbeeld nodig na ernstige verwondingen door ongelukken of bij een bevalling waarbij een vrouw veel bloed heeft verloren. Daarnaast gaat een groot deel naar kankerpatiënten om hen te helpen tijdens hun behandeling. Volgens Sanquin is er in heel Nederland een tekort terwijl een op de vier mensen ooit (levensreddend) donorbloed nodig heeft. Slechts minder dan 3 procent van de mensen is donor en dat maakt meteen duidelijk er sprake is van een enorme opgave.

Plasma

Sanquin zoekt dus ook plasmadonors. Plasma is minder bekend bij het grote publiek, maar ongeveer de helft van je bloed bestaat eruit. Plasma is een gele vloeistof waarin rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes rondzwemmen. Het bestaat voor 91,5 procent uit water en voor 8,5 procent uit eiwitten, zouten, vetten en suikers. Plasma vervoert zuurstof, hormonen, glucose, kooldioxide en lipiden in je lichaam. Naast transport zorgt plasma ervoor dat je lichaam afkoelt als je het te warm hebt en opwarmt als je het te koud hebt.
Steeds meer mensen worden gered met een medicijn gemaakt van plasma. Bijvoorbeeld bij de behandeling van ernstige brandwonden, maar ook bij auto-immuunziekten en stollingsziekten. Meer dan 250.000 mensen in Nederland zijn afhankelijk van medicijnen die gemaakt worden uit plasma van donors.

Levens redden

Daphne Thijssen-Timmer, directeur van Sanquin Bloedbank, legt uit waar de wervingsactie vandaan komt: "Donors zijn helden zonder capes en redden per jaar het leven van duizenden mensen. We doen er alles aan om de drempel te verlagen voor bestaande donors en nieuwe donors. We verruimen daarom onze openingstijden en digitaliseren onze service rondom de donaties. Alles uit de kast om levens te kunnen redden. Het is een grote uitdaging, die we samen met alle betrokken Utrechters aangaan. We gaan ervoor!"
Teamleider Bea Mannée-Heus kijkt uit naar de komst van nieuwe donors. "We hebben een enthousiast team klaar staan, met de mouwen opgestroopt. Donors vinden doneren over het algemeen een gezellig en waardevol moment en beseffen zeker dat ze tegelijkertijd levens redden. Dat voelt ontzettend goed."
In Utrecht kunnen bloed- en plasmadonors op drie plekken terecht: bij de Powerbank (plasma), op de Uithof (bloed en plasma) en in Leidsche Rijn (bloed).