Militaire hulp teruggetrokken uit UMC Utrecht

© RTV Utrecht
UTRECHT - De hulp van militairen bij de coronazorg in het UMC Utrecht is niet langer nodig. De 60 militairen die daar bijsprongen hadden vrijdag hun laatste werkdag, meldt het ministerie van Defensie. Militairen helpen wel nog bij coronatesten en -vaccinaties.
De krijgsmacht stuurde artsen, verpleegkundigen en ander ondersteunend personeel met bijvoorbeeld kennis van logistiek of administratie. Zo konden de ziekenhuizen patiënten overnemen van andere ziekenhuizen die de coronadrukte niet aankonden.
Naast het UMC Utrecht werd ook bij VieCurie in Venlo 25 militairen ingezet. In december werkten ook acht militairen in vestigingen van het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen en Sittard-Geleen, maar die waren met kerst al niet meer nodig.

'Hoge nood'

Het is nog steeds druk in het ziekenhuis en het ziekteverzuim onder personeel is nog altijd hoog. Toch is het volgens Defensie tijd om de militairen terug te trekken, zij werden namelijk alleen ingezet om de "hoge nood" te ledigen. Dat besluit is genomen in overleg met het ministerie van Volksgezondheid en de ziekenhuizen, laat het ministerie weten.
Er worden wel nog militairen ingezet voor andere klussen elders in het land. Zo helpen er nog zo'n 450 militairen met vaccineren en 60 met testen. Daarnaast en staan er nog 490 Defensiemedewerkers stand-by die zowel kunnen testen als vaccineren.